Якщо ви не можете дивитися спокійно ні на своє зображення в дзеркалі, ні на стрілку ваги, тоді варто познайомитися ближче з чітингом. Це слово походить від англійського словосполучення Cheater's Diet. Що перекладається як «дієта обманщика».

У чому брехня? Вона полягає в тому, що, сидячи на цій дієті, вам не доведеться повністю відмовлятися ні від улюблених тортиків, ні від піци, ні від інших смаколиків. Завдяки цьому ніхто з вашого оточення не здогадається, що насправді ви намагаєтеся схуднути. Як таке може бути? Дуже просто. Автор дієти американський дієтолог Пол Рівас пропонує обмежувати себе в їжі протягом 5 робочих днів, а на вихідних «відриватися» і накладати собі в тарілку що завгодно.

Як працює такий підхід? По-перше, знаючи, що немає чіткої заборони та чорного списку продуктів, легше не зірватися, що дуже часто відбувається на інших дієтах. По-друге, це дозволяє обдурити організм. Тільки він, відчувши, що його обмежують у калоріях, починає уповільнювати обмін речовин, як ви йому раз – і підсовуєте щось смачненьке. І пригальмовування обмінних процесів не відбувається.

Щоправда, таку дієту не можна назвати суперефективною. Максимум, який можна на ній скинути за місяць, — це 4 кілограми. Та й то за умови, що на вихідних ви не занадто старатиметеся ножем і виделкою. І з'їсте не цілу піцу, а хоча б лише кілька шматків.

Протягом 5 робочих днів на тарілці повинно бути дієтичне харчування/фото freepik.com
Протягом 5 робочих днів на тарілці повинно бути дієтичне харчування/фото freepik.com

Що можна їсти у будні дні

В основі дієти лежить так зване середземноморське меню. Рекомендується вживати крупи, овочі, фрукти, оливкову олію, горіхи, кисломолочні продукти, пісне м'ясо, морепродукти, яйця. Головне правило — стежити за розміром порцій і не зловживати вуглеводами (паста, картопля, рис).

Щоб визначити свою добову дозу тої чи іншої страви, підрахунком калорій займатися не доведеться. Орієнтири будуть такими:

  • порція м'яса, риби, птиці або нежирного сиру може бути розміром із колоду карт;
  • порція крупи в готовому вигляді за обсягом буде зі звичайний тенісний м'яч;
  • овочі повинні поміщатися у простір двох кулаків;
  • ягоди, фрукти — не більше однієї чашки на день (або один середній плід);
  • горіхи — одна жменька (30 г).

На день можна також вживати столову ложку олії для заправки салату.

Сніданок

Переважно білкові: сир, яйця, каша з нежирним молоком, чай чи кава без цукру.

Обід

Половину обідньої тарілки повинні займати овочі, чверть — білки, ще чверть — нерафіновані вуглеводи (бурий рис, варена або печена картопля, цільнозернові макарони). Можна з'їсти шматочок бездріжджового або цільнозернового хліба.

Вечеря

Білки та овочі. Допускається два перекуси (полуденок і пізня вечеря), під час яких можна з'їсти жменьку горіхів, грейпфрут, випити нежирний йогурт або какао.

На вихідних можна дозволити собі калорійну їжу/фото freepik.com
На вихідних можна дозволити собі калорійну їжу/фото freepik.com

Приклад меню на весь день 

Сніданок: яєчня (4 білки + 1 жовток), половинка грейпфрута або склянка полуниці, кава з знежиреним молоком.

Обід: салат зі свіжих овочів, запечена у фользі риба, шматочок цільнозернового хліба, чай без цукру.

Полудень: гарячий шоколад із підсолоджувачем.

Вечеря: куряче філе з овочами, приготовленими на пару.

Друга вечеря: склянка нежирного йогурту.

Згідно зі вказівками автора дієти, ті, хто худне, повинні також приймати натуральні біодобавки для схуднення, а замість цукру використовувати підсолоджувач — наприклад, сироп агави або мед. Прискорять процес схуднення фізичні навантаження. Але замість походу в зал Рівас рекомендує віддати перевагу швидкій ходьбі, ще краще — побутовій зарядці: прибирання будинку або миття авто. Важливо: обов'язково випивайте на день не менше 1,5 л води.

Вам також буде цікаво прочитати:

Безлактозна дієта: меню на один день

Як не зірватися з дієти: поради бувалих