Поки МЗС країни-агресора поповнює список «не в'їзних» іменами громадян США, Канади та Великобританії (зокрема іменами зірок голлівудського кіно — Шона Пенна, Бена Стіллера та Моргана Фрімана), Мін'юст РФ продовжує шукати «іноземних агентів».

Читайте також: Зірка фільмів «Форсаж» Джордана Брюстер стала дружиною мільйонера

Днями список «іноагентів» поповнився організаціями, журналістами, політичними та громадськими діячами, музикантами та іншими медійними персонами, які виступають проти війни та відкрито підтримують Україну. Розповідаємо, хто із зірок шоубізнесу у переліку.

Face

Музикант, справжнє ім'я якого Іван Дрьомін, у березні виступив проти вторгнення Росії в Україну. Репер виїхав із РФ та заявив, що немає наміру повертатися. Крім того, Face неодноразово критикував уряд РФ та брав участь в акціях на підтримку Олексія Навального.

Юрій Дудь

Відомий блогер, журналіст та ведучий ще в перші дні війни публічно засудив вторгнення Росії в Україну, за що у квітні потрапив до реєстру ЗМІ — «іноземних агентів». Крім того, YouTube-канал Дудя визнано в Білорусії екстремістським.

Тетяна Лазарєва

Ведуча та гумористка Тетяна Лазарєва є членом Координаційної ради російської опозиції і часто публічно критикувала політику Путіна. Під час анексії Криму Росією та війни на території України підтримала нашу державу. 24 лютого знаменитість перебувала у Києві на зйомках проекту «Ліга сміху».

Михайло Шац

Колишній чоловік Тетяни Лазарєвої, ведучий та шоумен Михайло Шац також потрапив до реєстру «іноагентів». Понад 10 років тому він приєднався до російської опозиції. Телезірка засудив анексію Криму у 2014 році та записував відеозвернення на підтримку ЛГБТ-спільноти.

Дмитро Гордон

У березні проти українського ведучого та журналіста Дмитра Гордона в РФ порушили кримінальну справу за нібито заклики нападати на російських військовослужбовців та розв'язати проти Росії ядерну війну. Пізніше його визнали причетним до екстремістської діяльності, оголосили у федеральний розшук і заочно засудили. А кілька днів назад Гордона ще й включили до «іноземних агентів». Цікаво, що Дмитро став першим громадянином України у цьому списку.

Андрій Макаревич

Лідер гурту «Машина времени» довгий час був «шанувальником» російської влади. Проте на початку 2010-х його погляди змінилися. У лютому 2014 року Макаревич одним із перших виступив проти введення російських військ до Криму. У березні того ж року брав участь у Марші миру та підписав звернення діячів російської культури проти політики Путіна щодо України.

У квітні 2019 року Макаревич засудив рішення Путіна видавати російські паспорти мешканцям самопроголошених ДНР та ЛНР. А у вересні 2020 року підписав листа на підтримку протестних акцій у Білорусії.

Після початку війни у ​​лютому 2022-го публічно підтримав Україну та виїхав із Росії до Ізраїлю. В одному з інтерв'ю співак заявив, що не має наміру повертатися до РФ. 2 вересня його ім'я було внесено до списку «іноагентів».

Євген Кисельов

Російський ведучий, котрий понад 10 років працював на українському телебаченні, неодноразово критикував політику Путіна. А ось Україну підтримував ще з часів Помаранчевої революції. Кисельов був одним із тих медійних персон, хто у 2014 році підписав заяву з вимогою «вивести з території України російські війська та припинити пропагандистську, матеріальну та військову підтримку сепаратистам на Південному Сході України».

Читайте також: Хто зіграє Кейт Міддлтон у серіалі «Корона»: розсекречено ім'я акторки

У 2016 році проти Євгена в РФ порушили кримінальну справи через висловлювання на підтримку Надії Савченко. Після цього Кисельов звернувся до Петра Порошенка з проханням вирішити питання про надання політичного притулку російським опозиціонерам.

З лютого 2022 року ведучий є учасником Антивоєнного комітету Росії. У квітні Кисельов став одним із перших, чиє ім'я внесли до списку фізичних осіб — «іноземних агентів». Через два місяці російська влада оголосила телезірку в розшук.

Моргенштерн

Відомий репвиконавець першого ж дня повномасштабної війни висловився проти вторгнення РФ в Україну. Музиканта внесли до реєстру фізосіб-іноагентів на початку травня. Російська влада впевнена, що артист отримував фінансування з України та Ізраїлю. За даними ЗМІ, Моргенштейн залишив Росію і вже отримав громадянство Ізраїлю.

MORGENSHTERN
MORGENSHTERN
instagram.com/morgen_shtern

Ніка Білоцерківська

Подруга української співачки Олі Полякової, російська блогерка Ніка Білоцерковська вирішила розповісти правду у своєму Інстаграм про війну в Україні, за що російська влада в березні порушила проти неї кримінальну справу нібито за публічне поширення політичної ненависті або ворожнечі під виглядом достовірних повідомлень явно неправдивої інформації про дії Збройних сил РФ.

Білоцерківська стала однією з перших, кого притягнули до кримінальної відповідальності після ухвалення «закону про фейки». У травні її оголосили у розшук, а у липні внесли до списку «іноземних агентів».


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: