Читайте також: Грудное вскармливание во время войны: советы Минздрава

  Взимку зазвичай нас атакують віруси. Крім коронавірусу, зараз править балом грип. Як пише на своїй сторінці у фейсбуці лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська, цього сезону особливо активний грип групи А, який досить тяжко переноситься і дуже заразний. Не варто забувати і про інші віруси. Тож мало кому вдається пережити зиму без застуди.

Не обходить вона стороною і мам, що годують. Для них застуда неприємна подвійно, адже додаються переживання, що можна заразити і малюка. Щоб цього не сталося, багато матусь навіть відмовляються від грудного вигодовування. А ось робити цього категорично не варто. Експерти UNICEF пояснили, чому.

Чому при застуді мами важливо продовжувати годувати дитину грудьми

Тому що грудне молоко містить антитіла до захворювання, яке підхопила мама. Таким чином воно захищатиме дитину від інфікування і не буде джерелом зараження. Щоправда, все ж таки існують захворювання, при яких варто скасувати грудне вигодовування. Наприклад, якщо у мами виявлено туберкульоз, годувати малюка можна зцідженим молоком, але не грудьми. Також протипоказанням до грудного вигодовування є:

  • активна фаза герпесної інфекції, 
  • зараження ВІЛ, вірусом Ебола, бруцельозом.

Мамино молоко - лучшее питание для малыша
Мамино молоко - лучшее питание для малыша
freepik.com

Які правила грудного вигодовування, якщо мама захворіла

Якщо ви годуєте грудьми, перед тим, як приймати якийсь лікарський препарат, необхідно уважно прочитати інструкцію. Тому що існують ліки, які застосовуються при грудному вигодовуванні та які не можна приймати при ГВ. Перед прийомом препарату уважно прочитайте інструкцію або порадьтеся зі своїм лікарем. Це можна зробити в телефонному режимі або за допомогою онлайн-консультації. Також не забувайте попереджати, що годуєте грудьми, коли вам призначають лікування.

Якщо ви почуваєтеся надто погано, щоб годувати дитину, попросіть близьких про допомогу. Рідні можуть принести малюка для годування та прибрати його після завершення. Якщо через хворобу ви повинні перебувати в лікарні, зціджуйте молоко для того, щоб рідні могли давати його дитині, яка залишилася вдома. 

Якщо вам довелося перервати грудне вигодовування через хворобу або прийом препаратів, дуже важливо продовжувати зціджувати молоко відповідно до звичайної кількості годівель. Це допоможе вам відновити грудне вигодовування, як тільки це можна буде зробити.

Як і кожна доросла людина, жінка, що годує грудьми, може вакцинуватися від різних хвороб. Вакцинація не є причиною припинення грудного вигодовування.

Автор: Олена Токарчук

Вам буде також цікаво прочитати:

Грудное вскармливание: плюсы и минусы длительного кормления грудью

Влияет ли грудное вскармливание на прикус: мнение стоматолога