Після чемпіонату світу з футболу в Катарі лікарі багатьох країн заговорили про можливість спалаху верблюжого грипу. Хоч це захворювання і не нове, але велика кількість уболівальників роз'їдуться додому після світового змагання, що може становити велику загрозу. Так, в Агентстві з безпеки охорони здоров'я Великобританії заявили про необхідність стежити за людьми, які скаржаться на лихоманку та утруднене дихання. Що ж таке верблюжий грип, як він передається і чи можна від нього захиститися — читайте на Ivona.

Верблюжий грип: що відомо про захворювання

Верблюжий грип або близькосхідний респіратоний синдром — один із групи коронавірусів, який зареєстрували у 2012 році в Саудівській Аравії. Верблюжий грип вважається більш небезпечним, ніж COVID-19, оскільки 35% тих, хто заразився в 2012-му, померли. У той самий час смертність від коронавірусної інфекції становить 2-4%. Проте, за словами лікаря-інфекціоніста Романа Пономаренка, ці дані не зовсім достовірні, оскільки тоді досліджувалися лише тяжкі випадки захворювання. До речі, у 2015 році був спалах верблюжого грипу в Південній Кореї, із 186 заражених померло 36 людей.

Верблюжий грип: симптоми

Вважається, що зараження людей відбувається під час контакту з верблюдами. Серед симпотомів часто спостерігається: лихоманка, кашель та утруднене дихання. Рідше спостерігається діарея та блювання. До речі, у деяких заражених немає жодних симптомів. Перебіг захворювання може ускладнюватися пневмонією та гострим респіраторним дистресом синдромом.

Верблюжий грип: профілактика

На жаль, наразі не існує вакцини проти верблюжого грипу, а заходи профілактики, за словами Романа Пономаренка, схожі на інші вірусні захворювання. Так, потрібно не забувати про особисту гігену, а також користуватися антисептиками та масками.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: