Читайте також: "Цербер" та компанія: що відомо про нові штами коронавіруса

В багатьох країнах Європи, в США вже давно дозволено щепити дітей від коронавірусу з 5 років. До вересня 2022 року в Україні можна було захистити від ковіду за допомогою щеплення тільки дітей від 12 років. Але восени з’явився наказ Мінздраву, який дозволив робити щеплення від «корони» вже в 5-річному віці.

Дозвіл на щеплення був, а от вакцини, яка б підходила для дітей 5-11 років, в країні не було. Тільки нещодавно, за словами дитячого імунолога Федора Лапія, було завезено 125 тисяч доз відповідної вакцини. Зараз вона розвозиться по регіонах. Чи є ця вакцина саме в вашому місті, потрібно дізнаватися у свого сімейного лікаря чи педіатра.

Як будуть вакцинувати від коронавірусу дітей 5-11 років

Для вакцинації дітей цієї вікової категорії підходить тільки одна вакцина Comirnaty (Pfizer). Перед щепленням має бути звичайний огляд у педіатра, який зробить висновок, чи можна дитину вакцинувати. Також потрібна інформована згода батьків або опікунів. Йдеться про форму N063-2/о – відповідно до статті 43 «Основ законодавства про охорону здоров’я».

Щеплення від коронавірусу можна отримати безоплатно через сімейного лікаря. Пункти вакцинації також працюють, але їх кількість зменшилась. Дізнатися про адреси пунктів вакцинації можна, звернувшись до місцевих департаментів охорони здоров’я.

Нагадаємо, що дітей віком від 12 років також рекомендовано щепити вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Для них цю вакцину використовують за тією ж схемою, що й для дорослих: дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21-28 діб. Також в Україні дозволено дітям цієї вікової категорії робити бустерну дозу вакцини від коронавірусу.

Вакцина від коронавірусу для дітей від 5 років вже в Україні
Вакцина від коронавірусу для дітей від 5 років вже в Україні
freepik.com

Як отримати сертифікат вакцинації для дитини

В «Дії» можна сформувати міжнародний COVID-сертифікат про вакцинацію з QR-кодом для своєї дитини. Його можна створити вже після першої дози. Для цього необхідно:

  • увійти в кабінет громадянина на diia.gov.ua; 
  • ввести серію та номер свідоцтва про народження дитини; 
  • ознайомитися із згодою передачі даних.

На електронну пошту надійде сповіщення, коли сертифікат буде готовий.

Вам буде також цікаво прочитати: 

Щеплення від грипу для дітей: все, що потрібно знати

Чим полоскати горло при застуді: 5 ефективних засобів