Читайте також: "Цербер" та компанія: що відомо про нові штами коронавіруса

Не варто забувати про те, що Україну атакують не тільки російські орки, але й коронавірус. Причому вірусна атака набирає обертів. Так, за останній тиждень жовтня захворіло на ковід більше 16 тисяч людей. Серед них 3900 осіб було госпіталізовано. 

На жаль, дітей коронавірус не обминає. За даними Мінздрава, за час пандемії коронавірусу в Україні від ускладень коронавірусної хвороби померло 83 дитини. Загалом, захворювання підтвердили у майже 390 тисяч неповнолітніх. Лише за минулий тиждень захворіли більше 1600 дітей. 

Захиститися від ускладнень ковіду та смерті можна завдяки вакцинації. В Україні було дозволено щепити від коронавірусу дітей з 12 років (в таких країнах, як, наприклад, США та Ізраїль, з 5 років). І ось на днях, як повідомляє МОЗ, в нашій країні дітям від 12 до 17 років дозволено робити бустерну дозу вакцині від COVID-19. Отже, захист від цієї небезпечної хвороби буде сильнішим. 

Коли можна робити бустерну дозу

Якщо ваша дитина завершила первинний курс вакцинації, то бустерну дозу рекомендовано робити через 6 місяців після цього. 

Якщо дитина, з медичних показань, отримала додаткову дозу вакцини, то бустер вводять через 3 місяці після отримання додаткової дози. 

Нагадаємо, що дюди віком від 18 років, які завершили первинний курс вакцинації проти COVID-19, також можуть отримати бустерні щеплення. Перший бустер – якщо пройшло понад 5 місяців після вакцинації другою дозою дводозної вакцини або однією дозою однодозної. Другий бустер – через 4 місяці після отримання першого.

Яка вакцина підходить для бустерної вакцинації дітей в Україні

Зараз в Україні існує декілька вакцин він коронавірусу. Але не всі з них підходять для бустерної вакцинації дітей. 

Як зазначають в Міністерстві охорони здоров’я, для бустерного щеплення дітей віком від 12 років потрібно використовувати тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання у цій віковій групі (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer).

Нагадуємо, що для щеплення дітей 12-13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о) батьків або опікунів відповідно до статті 43 «Основ законодавства про охорону здоров’я».

Пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації, при цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем. Щепитися можна безоплатно в будь-якому пункті або центрі вакцинації.

Вам також буде цікаво почитати: 

Грибы и дети: почему они несовместимы

Прививка от гриппа для детей: все, что нужно знать