Читайте також: "Синій кит" повернувся: нові смертельні завдання для дітей

 

Восени, на жаль, посилюється атака вірусів. І серед них одним із найнебезпечніших є вірус грипу. Як і коронавірус, він може спричинити і важку пневмонію, і гострий респіраторний дистрес-синдром, і багато інших неприємностей зі здоров'ям.

На щастя, ми маємо захист від грізних ускладнень грипу. Це – вакцинація. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, завдяки щепленню від грипу ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, ймовірність смертельних випадків на 80%, а частота госпіталізацій – приблизно на 50%.

Насамперед вакцинуватися від грипу необхідно групам ризику. До них відносяться вагітні, літні люди, ті, хто має хронічні захворювання і, звичайно ж, діти. Річ у тім, що в дітей ще остаточно не сформовано імунітет. Тому у них грип може протікати набагато важче, ніж у дорослих.

Тож варто своїм діткам поставити щит від грипу. Причому зайнятися цим питанням необхідно вже зараз, щоб до початку спалаху захворюваності на грип, який, як правило, відбувається в листопаді, встиг сформуватися імунітет.

З якого віку можна щепити дітей від грипу?

В українських аптеках, за словами Михайла Радуцького, голови Комітету у Верховній Раді України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування, вже продаються вакцини від грипу «Ваксігрип». Це спліт-вакцина, яка містить зруйновані інактивовані віріони вірусу грипу. Тому її можна колоти дітям із 6-місячного віку. Також незабаром мають завезти вакцину «ДжисіФлю». Це також спліт-вакцина.

Щеплення від грипу можна робити з 6-місячного віку
Щеплення від грипу можна робити з 6-місячного віку
freepik.com

Які особливості вакцинації дітей?

Якщо дитина до дев'яти років ніколи раніше не хворіла на грип і їй не робили щеплення від неї, вакцинувати її потрібно у два етапи – з інтервалом не менше ніж 4 тижні.

Чи можна зробити щеплення від грипу дітям безкоштовно?

Ні. Ця вакцинація не входить до Національного календаря обов'язкових щеплень, тому її необхідно робити власним коштом. Цього року, за словами Михайла Радуцького, на безкоштовну вакцинацію від грипу можуть розраховувати лише медики, працівники ЗСУ, МВС, СБУ та вагітні.

Яким дітям протипоказано проводити антигрипозну вакцинацію?

Існує одне загальне протипоказання для всіх – і дітей, і дорослих. Це алергія на курячий білок. Сучасні вакцини можуть містити його мізерну кількість, але її достатньо для того, щоб викликати анафілактичний шок у алергіка.

Також не варто робити щеплення від грипу, якщо дитина захворіла. Вакцинувати її слід у середньому через 2 тижні після перенесеного захворювання.

Які можуть бути реакції після щеплення?

Найпоширеніша реакція після щеплення від грипу – це підвищення температури. Тому необхідно мати вдома жарознижувальні засоби. Причому бажано із двома різними діючими речовинами. Наприклад, парацетамол та ібупрофен. Це необхідно на той випадок, якщо температура погано збиватиметься одним засобом. Також бажано мати препарати, випущені у різних лікарських формах. Наприклад, у вигляді сиропу та свічок. На випадок, якщо дитина, наприклад, виплюватиме ліки.

Також на місці уколу може з'явитись червоне ущільнення. До нього можна прикладати компреси з капустяного листя.

Вакцина від грипу не містить живий вірус
Вакцина від грипу не містить живий вірус

На що звернути увагу під час вибору вакцини?

Насамперед – на дату її виготовлення. Вакцина має бути свіжою, тобто зроблена цього року. Річ у тім, що кожного року циркулюють різні штами грипу. Якщо у 2021-2022 роках в Україні були штами "Канзас", "Колорадо", "Брісбен" та "Пхукет", то у 2022-2023 нас атакуватиме зовсім інша вірусна четвірка. За даними Центру громадського здоров'я, цього епідсезону в Україні будуть наступні штами грипу:

  • вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09; 
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2); 
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria); 
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Тому торішня вакцина буде неефективною.

Також важливо, щоб препарат правильно зберігався. Вакцина обов'язково має бути в холодильнику. Якщо ні, краще відмовтеся від покупки, тому що велика ймовірність того, що вакцина буде неефективною.

Обов'язково зберігайте чек про придбання вакцини в аптеці: без нього лікар у державній поліклініці не зробить щеплення.

Вам також буде цікаво почитати: