Попереду на нас чекає дуже непроста зима. Постійне відключення світла, перебої з опаленням - це стане непростим випробуванням, особливо для сімей з маленькими дітьми. У такій ситуації важливо продумати до дрібниць, як організувати побут. У цьому допоможуть ці лайфхаки від відомих та звичайних українських мам, якими вони поділилися у соціальних мережах.

Їжа для найменших

Коли в сім'ї діти, найпростіше в таких умовах бути з грудничками. Для них завжди доступне тепле, стерильне та поживне мамине молоко. Тому зараз усіма правдами та неправдами зберігайте грудне вигодовування.

Складніше з малюками, які перебувають на штучному вигодовуванні. Але і тут можна пристосуватися. Обов'язково має бути термос, у якому завжди буде гаряча вода, щоб розвести суміш. Причому краще брати не гарні дитячі термоси, а туристичні. На вигляд невибагливі, вони найдовше зберігають температуру. Щоб рідина в них ще довше не охолоджувалась, можна на термос надіти вовняну шкарпетку.

Також можна придбати термосумку для дитячих пляшечок. Вона стане в нагоді і вдома, і під час прогулянок у холодні дні.

Для малюків від 6 місяців повинен бути запас баночок з дитячим харчуванням, розчинних каш, для приготування яких потрібна лише гаряча вода. Також деякі виробники мають йогурти, які можуть зберігатися без холодильника.

Щоб приготована суміш або готова їжа для малюка якомога довше залишалася тепла, їх можна ставити в нагріту після приготування їжі духовку.

Стакан зверху на мобільний телефон - новий нічник готовий
Стакан зверху на мобільний телефон - новий нічник готовий
facebook

Як нагодувати сім'ю

Лайфхакамі з цього питання поділилася авторка кулінарних книг, актриса Даша Малахова на своєму новому ютюб-каналі «45».

  • Купуйте продукти, які можна їсти без приготування

Банан, кефір, печиво – гарний сніданок. Морквина + сметана або йогурт - чудовий перекус.

  • Готуйте каші, які не потрібно варити

Гречка має таку чудодійну властивість. Якщо ввечері залити її холодною водою, вранці у вас буде готова каша. Якщо буде світло, її можна підігріти. Якщо не буде, можна просто з'їсти і так, адже каша буде комфортної кімнатної температури.

Те саме можна зробити і з кус-кусом. Якщо буде гаряча вода у термосі, його взагалі можна запарити на 10 хвилин.

  • Коли є світло, робіть заготовки

Коли світло вмикають, Даша Малахова варить багато смачного бульйону. Для його приготування бере хорошого півника та всілякі рештки (як зізнається Даша, вона нічого не викидає на кухні). Тому в бульйон можуть "летіти" хвостики від перців, шматочки яблук, стебла петрушки. Потім готовий бульйон вона переливає у зіп-пакети, які складає морозильну камеру. Коли з'являється світло, вміст одного пакета відправляється в каструлю. З нього можна дуже швидко зварити суп чи кинути туди пельмені. Вийде поживна та смачна страва за лічені хвилини.

Також Даша любить тушкувати м'ясо в товстостінній каструлі з овочами. Саме в такому посуді воно тушкується у власному соці, тому не може пересушитись, як це може статися, коли м'ясо запікається у фользі.

Потім це тушковане м'ясо можна додавати до інших страв, до тієї ж гречки. Можна просто нарізати, як буженину, і їсти з бутербродами.

Також Даша радить, коли є світло, наготувати котлет та розкласти їх по маленьких контейнерах. У разі потреби такий контейнер можна дістати з холодильника. Коли він трохи постоїть, котлети розміренять і стануть кімнатної температури. Можна із задоволенням їсти!

  • Наваріть багато яєць

Вони можуть зберігатися кілька днів навіть під час постійних відключень світла. Їх можна просто їсти з кашею або хлібом, або можна нашвидкуруч зробити якийсь салат.

Українські мами також діляться своїм досвідом із приготування їжі у військових умовах:

«Готую ввечері, коли є світло. Наприклад, у духовці можна одночасно готувати багато, на кількох рівнях. Розігріти їжу на туристичному пальнику потім займає кілька хвилин»;

«Кладу в морозилку акумулятори холоду. При тривалому вимкненні електроенергії перекладаю їх у холодильну камеру. Вони додатково підтримуватимуть низьку температуру»;

«Купила одноразові мангали-гриль для приготування їжі на вулиці. Вони невеликі, не займають багато місця та вистачає на кілька разів»;

«Заморозила залишки каш та крем-супів. Раптом не буде можливості готувати, все це буде легше розігріти потім. Або просто їсти розмороженим, хай і холодним»;

«Розігріваю їжу в духовці за допомогою окопної свічки».

Обігрівач із каміння "працює" і без світла
Обігрівач із каміння "працює" і без світла
facebook

Купання

Страшний сон будь-яких батьків, коли раптово гасне світло під час купання малюка. Тому на цей випадок у вас завжди у ванній кімнаті має бути альтернативне світло. Воно знадобиться і вам, якщо електрику відключать у той момент, коли ви прийматимете душ.

Часто буває так, що немає світла, а вода є, причому тепла. Тож можна влаштовувати купання для малюка при свічках. А ще батькам дуже знадобиться налобний ліхтарик. Завдяки ньому у вас будуть вільні дві руки.

Воду після того, як купували дитину чи купували самі, не зливайте. Її можна використовувати потім як технічну до наступного купання.

Після купання малюків дуже зручно використовувати махрові рушники з куточками, які одягаються на мокру голову дитини. Виносити її з мокрою головою до холодної квартири не варто.

Іграшка-грілка зігріє дитину в холодній кімнаті
Іграшка-грілка зігріє дитину в холодній кімнаті
freepik.com

Сон

Щоб біля ліжечка малюка було тепло, можна влаштувати обігрівач з каменів. Попередньо їх потрібно нагріти у духовці, коли буде світло. Камені дуже довго тримають температуру і поступово віддають тепло.

Також у такій ситуації дуже допоможуть іграшки-грілки. На вигляд це звичайні м'які іграшки, але з секретом. Усередині вони набиті вишневими кісточками, які здатні зберігати довго температуру. Щоб нагріти таку іграшку, її можна заздалегідь покласти в теплу духовку. Також таку іграшку можна «підігріти» у мікрохвильовій печі.

На випадок, якщо не буде світла, можна придбати дитячі грілки із спеціальним складом. Достатньо ляснути по такій грілці-іграшці, як запускається реакція, завдяки якій вона стане теплою. Така грілка підійде і для сну в прохолодній кімнаті, і для прогулянки в холодний день, коли швидко потрібно зігріти змерзлі ручки малюка.

Нагадуємо, що оптимальна температура у дитячій кімнаті 18-20 градусів. Так, принаймні стверджує відомий доктор Комаровський. Саме таку температуру вважає найбільш фізіологічною для дитини. Залишати на ніч включеним електрообігрівач у дитячій кімнаті не варто. Він сильно сушить повітря, та й існує ризик пожежі. Ці прилади мають працювати тоді, коли мешканці квартири не сплять. Тому краще дитину просто тепліше одягнути. Шапочка потрібна тоді, коли температура повітря у квартирі опускається до 16 градусів і нижче.

Якщо ви знаєте, що дитина розкутується, є сенс придбати дитячий спальний мішок.

Новорічні гірлянди на батарейках освітлюють і дарять святковий настрій
Новорічні гірлянди на батарейках освітлюють і дарять святковий настрій
facebook

Розваги

Важливо всією сім'єю перейти на режим дня, що збігається зі світловим днем. Тобто раніше лягати спати і раніше вставати. Так менше доведеться сидіти у темряві та думати, чим розважити дитину.

Своїм досвідом, чим зайняти дітей під час відключення світла, поділилася відома телеведуча Лілія Ребрик.

Щоб діти не боялися темряви, Лілія дістала всі новорічні лампочки, ліхтарики, свічки на батарейках. Лампа для блогерів, виявляється, незамінна річ: з нею можна не помітити, що світло вимкнули, зізнається Лілія.

Актриса не забуває і про розваги, якими можна відволікти дітей. Тут можуть стати в нагоді старі-добрі ігри: у слова, країни, загадки.

 «Відключили інтернет, хоч із сім'єю поспілкувався! Такі люди, виявляється, цікаві! Так і зараз: граємо, валяємось, вигадуємо історії”, - не втрачає оптимізм Лілія.

Докладніше про те, у що погратися з дітьми під час відключення світла читайте У що гратися у темряві: 40 ідей від психологатут.

Вам буде також цікаво прочитати:

Як заспокоїти дитину під час сирени: пісня "Крокуй до укриття"

Стрес у дітей: ознаки в різному віці та ігри-антистрес