Читайте також: Коли будуть зимові канікули в Україні

Війна в Україні триває, але багато родин, які виїхали за кордон, повертаються додому. Як зазначає міністр освіти Сергій Шкарлет, щотижня в міністерстві фіксують повернення 5000-7000 дітей. Якщо вони вчилися тільки в закордонній, то, за словами міністра, вони можуть повернутися до української школи в будь-який момент, протягом усього навчального року.

Як будуть оцінюватися їхні знання? Чи можуть дитину залишити на другий рік в одному і тому самому класі? Відповіді на ці запитання надав освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці в соцмережі, опираючись на брошуру про організацію навчання дітей, які повертаються до навчання в українських школах. Її підготував Офіс віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у співпраці з МОН.

Як буде проводитися оцінювання рівня знань дитини

Якщо дитина вимушено не навчалася певний час в українській школі, щоб продовжити навчання в українській школі, для зарахування до закладу освіти вона має пройти підсумкове оцінювання. 

Якщо документ про попередньо здобутий рівень освіти або результатів оцінювання відсутній, у школі здійснюється оцінювання рівня навчальних досягнень для визначення класу, до якого має бути зарахована дитина.

Якщо дитина навчалася в закордонній школі у 9 класі – для зарахування до 10 класу дитина має отримати свідоцтво про здобуття базової середньої освіти. Для цього учні повинні пройти річне оцінювання та/або державну підсумкову атестацію у будь-якій школі України, що забезпечує здобуття базової та повної загальної середньої освіти.

Річне оцінювання здійснюється, як правило, до початку нового навчального року, згідно з графіком та завданнями, погодженими педагогічною радою та затвердженими наказом керівника закладу освіти.

Залишити дитину на другий рік не мають права
Залишити дитину на другий рік не мають права
freepik.com

Чи можуть дитину залишити на другий рік в одному і тому самому класі

Як зазначає освітній омбудсмен, існує механізм, як залишити дитину на навчання на другий рік поспіль у тому ж самому класі. Згідно з пунктом 2 Порядку переведення учнів закладу загальної середньої освіти на наступний рік навчання, переведення учнів на наступний рік навчання здійснюється на підставі результатів підсумкового (семестрового та річного) оцінювання учнів згідно з рішенням педагогічної ради закладу загальної середньої.

Учні 1–10 класів можуть не переводитися на наступний рік навчання та залишатися для повторної освіти у тому самому класі на підставі письмової заяви одного з їхніх батьків чи інших законних представників.  

Рішення про переведення учня до наступного класу приймає педагогічна рада відповідного закладу загальної середньої освіти. 

В той же час міністр освіти Сергій Шкарлет в своєму інтерв’ю на сайті Міністерства освіти чітко говорить про те, що саджати дітей, які проходили навчання в зарубіжній школі, на клас нижче, не будуть.

Про це також говорив і заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

«Якщо дитина, наприклад, завершила 2-й клас і хоче перейти до нас в Україну в 3-й, то вона буде зарахована до третього класу. Їй необхідно буде лише пройти оцінювання стосовно тих предметів, які вона не вивчала за кордоном (тобто українська мова, українська література), в залежності від рівня того класу, в який вона буде повертатися в Україні», - розповів Андрій Вітренко.

Вам буде також цікаво почитати:

Ребенок дома: как организовать быт в холодной и темной квартире

Как успокоить ребенка во время сирены: песня "Крокуй до укриття"