Читайте також: Як врятувати зуби від плям кавоманам: лайфхаки американських стоматологів

Набряки є надмірним скупченням рідини в організмі. Вони можуть з'являтися як на обличчі, так і на внутрішніх органах. Останні найнебезпечніші. В цілому ж, регулярні набряки свідчать про розлади в організмі та є приводом для звернення до лікаря. Тільки лікар зможе визначити причину набряків та призначити коректне лікування. Втім, іноді вирішити проблему можна і самостійно, лише трохи змінивши систему харчування та додавши до раціону відповідні продукти.

Яблука

Яблука
Яблука
freepik.com

Яблука — рекордсмени користі серед фруктів. Згідно з науковими дослідженнями, регулярне вживання яблук зменшує ризик розвитку ракових пухлин та захворювань серця, сприяє зниженню маси тіла та рівню холестерину в крові, покращенню травлення та нормалізації артеріального тиску. Але що важливо для нас, ці нехитрі фрукти — відмінний засіб проти набряклості. При деяких захворюваннях навіть призначаються розвантажувальні дні на яблуках, що сприяє зменшенню набряків і виведенню зайвої рідини з організму.

Перець

Червоний болгарський перець
Червоний болгарський перець
freepik.com

Читайте також: Дбаємо про суглоби: чому варто вживати желатин

Болгарський перець має багатий набір різноманітних вітамінів і мінералів, які необхідні для правильного функціонування організму. Найкориснішим вважається червоний сорт, який відрізняється високим вмістом калію та магнію. Останні і відповідають за успішну боротьбу з набряками, тому що з успіхом виводять з організму надлишки солей і токсини.

Петрушка

Зелень
Зелень
freepik.com

Будь-яка зелень — вірний помічник у боротьбі з набряками, але і тут можна виділити лідера, а саме — петрушку. Ці кучеряві листочки сприяють виведенню зайвої рідини з організму та прискорюють процес зняття набряків. Вживання ввечері салату з петрушки позбавить вас вранці від «роздутого» вигляду.

Гречка

Гречка
Гречка
freepik.com

Гречка (приблизно одна склянка), відварена без солі і спецій і з'їдена замість щільної вечері, — гарантія того, що на ранок ви прокинетеся з обличчям такого ж розміру, як і засинали. До речі, гречку радять частіше вживати в їжу вагітним жінкам — саме в ключі боротьби з набряклістю.

Огірки

Огірки
Огірки
freepik.com

Огірки особливо добре допомагають при позбавленні набряків серцевого походження. Їсти їх краще свіжими, наприклад, у салаті із зеленню та помідорами. Якщо ж вам потрібна екстрена допомога, то тоді приготуйте свіжовичавлений огірковий сік і пийте його натщесерце.

Баклажани

Баклажани
Баклажани
freepik.com

Регулярне вживання в їжу варених або приготованих на пару баклажанів важливе при профілактиці та лікуванні набряків, оскільки ці плоди сприяють виведенню солей з організму, які здебільшого і є причиною затримки рідини.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: