Багато хто не уявляє ранку без чашки кави або святкової вечері без келиха червоного вина. Однак ці напої, крім естетичного задоволення, завдають шкоди зубам. Які продукти залишають плями на зубах, що робити, щоб мінімізувати негативні наслідки, розповіли американські стоматологи Анжела Абернаті та Даніель Адельпур, передає . still-drink-coffee"]]Inverse[[/link_direct]].

Які продукти залишають плями на зубах?

Насправді не лише кава чи червоне вино залишає плями на зубах, а й інші продукти. Проте є низка продуктів, які просто «спеціалізуються» на цьому, каже Анжела Абернаті.

За словами американського стоматолога, найбільші плями на зубах залишають: чай, кава, червоне вино, каррі, куркума, горіхи бетель, тютюнові вироби та інші. Абернаті каже, що «якщо це (продукт – прим. ред) може залишити пляму на білій футболці, то це може забарвити ваші зуби».

Причому стоматолог закликає не помилятися щодо чорного та зеленого чаю: вони залишають плями не менше, ніж кави. Це відбувається за рахунок дубильної кислоти, яка міститься у чаї.

Типи плям на зубах

За словами стоматолога із США Даніеля Адельпура, існує два види плям: зовнішні та внутрішні.

Зовнішні з'являються в результаті вживання їжі або напоїв темного кольору, а також продуктів, що містять таніни. Зовнішні плями вражають емаль.

Внутрішні плями з'являються через ліки, старіння та стоматологічну історію. Зуб може потемніти через неправильне формування та старі пломби. Внутрішні плями впливають дентин – внутрішній шар зуба.

Як уникнути появи плям на зубах?

Стоматологи також дали рекомендації, як уникнути плям на зубах.

  1. Найкращий, але практичний нереальний спосіб: обмежити чи виключити продукти, які фарбують зуби.
  2. Регулярно чистити зуби, користуватися зубною ниткою.
  3. Полоскати рот чистою водою після вживання продуктів, які фарбують зуби.
  4. Регулярно відвідувати стоматолога для чищення зубів.
  5. Використовувати соломинку для пиття, щоб обмежити контакт рідини із зубами.
  6. Уникати агресивних зубних паст, які «відбілюють» зуби, особливо тих, що містять деревне вугілля, тому що вони можуть призвести до стирання емалі.

Вам буде цікаво почитати на Ivona: