Читайте також: У що гратися у темряві: 40 ідей від психолога

 Війна в Україні триває. На жаль, ворог робить все можливе, щоб країна поринула у пітьму. У якихось містах світло вимикають на кілька годин на день, а в якихось українці по дві-три доби сидять без електрики, води та опалення. Погіршує ситуацію і те, що зараз найкоротші світлові дні на рік. Всі ці фактори можуть увігнати людину в так звану "темну депресію". Як цього не допустити? Про це на своїй сторінці у Фейсбуці розповіла лікарка Світлана Федорова. 

Чим небезпечна «темна депресія»

Вчені при дослідженнях виявили, що у темряві зменшується функціональний зв'язок між мигдалеподібним тілом та вентромедіальною префронтальною корою, яка пов'язана з обробкою емоційних реакцій людини. Говорячи простими словами, гарне освітлення сприяє раціональній обробці емоцій, які відчуває людина. Навіть якщо людина відчуватиме страх і нервозність, при світлі дня (або будь-якому іншому світлі) її мозок краще впорається з цими відчуттями, ніж у темряві.
Рівень освітлення, а також зміна дня та ночі впливають на активність нашого мозку. 

Тривожні розлади, на жаль, стають практично неминучими в умовах, коли обмежена подача енергії й багато хто не може отримати електроенергію з альтернативних джерел живлення, коли люди не мають уявлення і не можуть налаштувати себе на конкретний час вимкнення світла, коли до його обмеження додається тривога, емоційна лабільність аж до паніки.

Люди у відчаї, зростає агресивність, здатність до необдуманих вчинків, на які не зважилися б раніше, аж до суїциду чи заподіяння шкоди тим, хто поруч.
Всі ці моменти нерозривно пов'язані з діяльністю ЦНС, що, своєю чергою, позначається на захисних функціях організму. З потрійною силою все це позначається на дітях. 

Як не стати жертвою «темної депресії»?

Зрозуміло, що нічого хорошого та корисного в цьому немає. Тому важливо постаратися максимально зменшити негативний вплив темряви на свій організм. Як це зробити?

1. Перш за все подбайте, щоб у домі були хоча б найпростіші пристрої, здатні давати світло. Бо навіть тьмяне освітлення в сотні разів підвищує той самий функціональний зв'язок між мигдалеподібним тілом і корою. Тобто сприяє правильній роботі наших органів і систем (і імунної та нервової у тому числі). Наприклад гірлянда світлодіодна (краще взяти 2 жовті та білі світла). Звичайні дешеві пальчикові батареї забезпечують багатогодинний режим роботи (десятки годин без перерви). Тільки беріть у режимі безперервного світла, без миготіння. 6 метрів гірлянд коштує близько 150-180 грн, вони здатні освітлювати кімнату в 35-45 кв. м. Ще незаперечний плюс-пожежобезпечність і нетоксичність (на відміну від свічок, особливо не воскових). 

2. При нестачі загального освітлення протягом доби у нашому мозку відбуваються процеси, які можуть стати незворотними й у майбутньому спровокувати різні захворювання (хворобу Альцгеймера та подібні, хоча й менш агресивні стани). Важливу роль цих процесах можуть грати світлочутливі гангліонарні клітини сітківки (ipRGC). Вони безпосередньо реагують світло і надсилають сигнали у різні ділянки мозку. Як ми можемо перешкоджати цьому? Крім п. 1 (освітлення), намагайтеся не змінювати звичний, фізіологічний режим дня. Не переносіть домашні справи, роботу на ніч: ніч — для сну, день — для активності. Увечері перед сном можна приймати препарати з мелатоніном. Особливо тим, хто має проблеми із засипанням. 

3. Щоб не посилювати стрес, при відключенні електроенергії можна приймати препарати, що підвищують стресостійкість: Біфрен, Адаптол, Когнум, Валеріана, Гліцин. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем: є різні поєднання, кожному підбирати краще індивідуально. При правильно підібраних препаратах повністю змінюється (підвищується) якість життя. 

Заняття, пов'язані з дрібною моторикою, корисні для нашої нервової системи
Заняття, пов'язані з дрібною моторикою, корисні для нашої нервової системи
freepik.com

4. Порада для дітей (на дорослих теж чудово працює): дрібна моторика! Лего, ліплення, для дорослих — навіть звичайне перебирання чоток, складання пазлів (для дітей вибирайте нескладні картинки, важливо, щоб дитина перебирала пальчиками квадратики, дівчаткам підійде нанизування бусиків тощо). Дрібні рухи пальців стимулюють кору мозку і добре допомагають при «темних депресіях». 

5. Свіже повітря, але не холод! У кімнаті краще підтримувати тепло, особливо в умовах зниження та відсутності освітлення. Теплий чай, похід до друзів у яких тепло (а ще краще — є світло). І дітям, і дорослим було б корисно поспілкуватися, познайомитися, провести навіть годину-дві разом. 

У темряві важливо зігрівати себе у буквальному смислі цього слова
У темряві важливо зігрівати себе у буквальному смислі цього слова
freepik.com

6. Спілкування. Подумайте і про дітей. Створіть дитячі чати, дайте дітям можливість обговорювати одне з одним все що завгодно. Спілкуйтеся і самі з іншими людьми. Намагайтеся розуміти, що рівень агресії та тривоги сьогодні дуже високий. Ставтеся до людей розумінням, краще стримати різке слово або відповісти добром на зауваження. Не фокусуйтеся тільки на новинних та політичних каналах. Перегляд каналів з живою природою, тваринами може чудово впливати на психоемоційний статус.

Вам буде також цікаво почитати:

Стрес у дітей: ознаки у різному віці та ігри-антистрес

Ядерна небезпека: що розповісти дитині й покласти у її тривожний рюкзачок