За останні 10 місяців військові РФ зруйнували велику кількість як інфраструктурних об'єктів, так й культурних. Від них постраждали музеї, палаци культури та пам'ятки архітектури. Ivona розповість про відомі пам'ятки, які зруйнували росіяни.

Музей Марії Приймаченко в Іванкові

Музей Марії Приймаченко. Фото: wikipedia.org
Музей Марії Приймаченко. Фото: wikipedia.org

На півночі Київської області в Іванкові знаходиться музей однієї з найулюбленіших художниць українців Марії Приймаченко. На жаль, містечко знаходиться близько до кордону з Білоруссю, звідки російські військові провели наступ у лютому 2022-го. Спочатку до краєзнавчого музею, де зберігалися роботи Приймаченко, потрапила ракета, а потім він опинився в окупації. Тим не менш, місцевим жителям вдалося врятувати роботи художниці, а після звільнення міста їх вивезли, оскільки загроза з білоруського кордону зберігається.

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди. Фото: wikipedia.org
Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди. Фото: wikipedia.org

Музей знаходиться у селі Сковородинівка Харківської області за 30 км від кордону з РФ. 6 травня до музею потрапила російська ракета, у будівлі спалахнула пожежа. Багато експонатів було знищено, проте пам'ятник самому філософу залишився практично неушкодженим.

Лисичанська гімназія

Лисичанська гімназія. Фото: wikipedia.org
Лисичанська гімназія. Фото: wikipedia.org

100-річну будівлю лисичанської гімназії було зруйновано у травні 2022-го внаслідок обстрілу російськими військовими. Примітно, що цей будинок є одним з об'єктів бельгійської спадщини. З другої половини XIX століття європейські капіталісти брали участь у розвитку південного заходу Російської імперії, у Лисичанську працював бельгійський промисловець Ернест Сольве, після діяльності якого у місті залишилися комерційні та житлові будинки у характерному стилі.

Будинок культури в Ірпені

Будівля будинку культури в Ірпені з'явилася 1954 року. Навесні 2022-го Ірпінь окупували російські військові, будівлю будинку культури обстрілювали з 14 по 17 березня. До речі, у зруйнованому вигляді будинок культури вже «знявся» у кліпі гурту «Антитіла».

Драмтеатр у Маріуполі

Драмтеатр у Маріуполі. Фото: Ксенія Бреславська
Драмтеатр у Маріуполі. Фото: Ксенія Бреславська

Будівлю драмтеатру в Маріуполі було збудовано у 1956-1960 роках. Під час широкомасштабного вторгнення театр став одним із найбільших бомбосховищ у місті. Там ховалися від бомбардування росіянами жінки та діти, про що свідчили великі написи на землі біля будівлі. Проте, навіть цей факт не зупинив російських військових і вони скинули бомбу на будівлю. В результаті будівля була зруйнована, проте багатьом людям вдалося вижити. До речі, міністерство культури Італії запропонувало допомогу Україні у будівництві нової будівлі театру.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: