Широкомасштабне вторгнення РФ в Україну триває вже понад 8 місяців, багато українців працюють у нон-стоп режимі, тому потребують якщо не повноцінної відпустки, то хоча б короткої поїздки на вихідних. Але є проблема, регулярні обстріли міст та заміновані території. Як безпечно відпочити в Україні під час війни, розповіли WWF-Україна.

Правила безпечних подорожей

Дотримуйтесь таких правил (особливо це стосується місць, які були під окупацією або на території яких велися бойові дії).

  • Не їдьте в ліси, парки, поля, степи навіть якщо ви добре знаєте місцевість неорганізовано або спонтанно.
  • Звертайте увагу на попереджувальні знаки про мінну небезпеку, обмеження проходу та проїзду.
  • Перед поїздкою перевірте у сервісі ДСНС інформацію про потенційно небезпечні території. Не намагайтеся самостійно розмінувати або прибрати уламки снарядів, викликайте спеціалістів ДСНС.
  • Перед поїздкою на природу (ліси, гори) дізнайтесь про ситуацію в регіоні на сайті ДСНС або місцевої влади, поцікавтеся чи існують обмеження щодо відвідування території. Перед відвідуванням туристичних об'єктів перевірте графік та правила роботи. Перед походом у гори зареєструйтесь у додатку «Спасіння у горах».

Правила безпечного відпочинку під час війни
Правила безпечного відпочинку під час війни
unsplash.com

Відпочинок на природі під час воєнного стану

У кожному регіоні України є національні парки, заповідники та пам'ятки природи. Всі їх можна знайти за посиланням. Наприклад, якщо ви зберетеся до Кам'янця-Подільського, то недалеко розташований красивий заповідник «Подільські Товтри» з неймовірними краєвидами на Дністер, скельним монастирем у Бакоті та реабілітаційним центром «Парк хижаків Арден».

Якщо ж ви не уявляєте свій відпочинок без Карпат, то обирайте походи еко-стежками. Цікавими будуть «На хребет Кам'янистий», «До найстарішого дерева», «Греготі Ґорґан». До речі, вибравши такі напрямки, ви ще й подбаєте про природу, зменшивши навантаження на розрекламовані Говерлу, Піп Іван Чорногорський тощо.

Зелений туризм

Правила безпечного відпочинку під час війни
Правила безпечного відпочинку під час війни
unsplash.com

Цікавим та пізнавальним буде відпочинок у селах, особливо для міських мешканців. Щоб справді дізнатися та навчитися чогось нового, пошукайте в інтернеті зелені садиби, ферми, сироварні, пасіки, виноробні та інші місцеві підприємства. Часто туди проводять не лише екскурсії, а й туристів запрошують приєднатися до збирання врожаю та виробляти продукцію.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: