Читайте також: Ядерна небезпека: що розповісти дитині та покласти до її тривожного рюкзачка

Через війну, що триває в Україні, в багатьох містах люди днями можуть сидіти без світла. Щоб вирішити цю проблему, багато хто купує генератори. Якісь із них можна використовувати лише у приватних будинках, якісь можна навіть встановлювати у квартирах. Що й роблять українці. При цьому часто не до кінця розуміючи, що будь-яка помилка при експлуатації генератора може призвести до сумних наслідків. І пожежа не найгірше, що може бути.

Річ у тім, що  генератор, який неправильно використовують,  може стати джерелом чадного газу, який не має ні кольору, ні запаху. Якщо відбувається його витік, всі, хто проживає у квартирі чи будинку, можуть цього просто не відчути і померти. Як не допустити такої ситуації? Як потрібно правильно використовувати генератори? На ці запитання відповіли эксперты МВС України

Правила безпечного використання генераторів

  1. Підключайте генератор лише за допомогою кваліфікованого електрика. Самодіяльність у цій справі дуже небезпечна. Також важливо, щоб він перевірив стан електропроводки у квартирі. 
  2. Від будівлі генератор має бути розташований на відстані 6 метрів. Якщо генератор купується для квартири, то ставити його потрібно на балконі, на якому під час роботи генератора повинні бути завжди відчинені вікна. 
  3. На генератор не повинен попадати дощ, сніг. 
  4. Для роботи з генератором у вас мають бути гумові рукавички та взуття з гумовою підошвою.
  5. У приміщенні, де працює генератор, мають бути встановлені детектори чадного газу. Тільки з їх допомогою можна визначити, що стався витік смертельно небезпечного чадного газу. 
  6. Перед тим як заправляти, дайте генератору охолонути. 
  7. Не перевантажуйте пристрій. 
  8. Не змішуйте різні види мастила, також стосується і палива. 
  9. Заправляйте генератор тільки вимкненим (якщо він уже включений і його потрібно дозаправити, дочекайся, доки всі запчастини охолонуть). 
  10. Не залишайте пальне біля генератора, адже воно може спалахнути. 
  11. Не змінюйте самостійно конструкцію електроприладу. 
  12. Завжди майте під рукою вогнегасник порошкового або вуглекислотного типу. Під час гасіння займання вогнегасника відстань від насадки вогнегасника до електроустановки, що горить, повинна бути не менше 1 метра.

Вам буде також цікаво прочитати:

"Темна депресія": як не стати її жертвою

Стрес у дітей: ознаки в різному віці та ігри