Багато українців обзавелися генераторами та газовими пальниками, які стали надзвичайно актуальними через постійні відключення електроенергії. Мати корисний пристрій добре, але також важливо вміти ним правильно користуватися.У Києвській обласній військовій організації розповіли про основні правила безпеки.

Купуйте тільки безпечне обладнання

Сьогодні дуже багато варіантів, де можна купити генератор або газову грілку, проте експерти рекомендують купувати лише сертифіковану техніку в ліцензійних точках продажу, так ви можете бути впевнені в тому, що генератор та пальник перевірені на безпеку, а у разі поломки – ви отримаєте гарантійне обслуговування .

Підберіть правильне місце для генератора

Паливні генератори не можна встановлювати в закритих приміщеннях, оскільки вони можуть виділяти чадний газ, який не можна розпізнати за кольором чи запахом, а відправлення їм смертельно небезпечне. Найкраще встановити генератор на відстані 6 метрів від вікон чи дверей. Також важливо, щоб генератор залишався сухим, оскільки цей пристрій виробляє електроенергію. Якщо торкнутися мокрого генератора, можна отримати сильний удар струмом.

Правила безпеки від КОВА
Правила безпеки від КОВА

Провітрюйте приміщення

Щоб прибрати з приміщення чадний газ або дим, слід регулярно провітрювати приміщення. Коли відкриваєте вікна та двері генератор повинен бути вимкнений. Стежити за вентиляцією у приміщенні дуже важливо, оскільки використання газових балонів у невентильованих приміщеннях небезпечне через накопичення продуктів горіння, а також ризик вибуху балона у разі розгерметизації.

Правильно користуйтеся та зберігайте газові балони

Перевіряйте балони, які ви збираєтеся використовувати. Розгерметизований балон небезпечний: може статися вибух та загоряння. Завжди перевіряйте корпус та перекривайте подачу газу, коли не користуєтеся балоном. Зберігати газові балони варто далеко від сонячних променів та джерел тепла, оскільки це може призвести до розширення газу всередині балона і внаслідок цього – вибуху. Також не варто заносити балон із холоду в тепло.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: