Напередодні Нового року Ivona зібрала добірку найважливіших подій 2022-го, які трапились у житті європейських монарших сімей із Бельгії, Великобританії, Данії, Іспанії, Ліхтенштейну, Люксембургу, Монако, Нідерландів, Норвегії та Швеції.

Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Читайте також: Підсумки 2022 року: найгучніші судові розгляди зірок

Найважливішою і, на жаль, найтрагічнішою подією року для всіх британців стала смерть Єлизавети II. Всього через декілька місяців після святкування 70-річного ювілею правління, 8 вересня, королева померла в замку Балморал у 96-річному віці.

Державний похорон, який пройшов 19 вересня у Вестмінстерському абатстві, відвідали близько 500 політичних діячів та членів монарших будинків.

Похорон Єлизавети II
Похорон Єлизавети II
Getty Images

Від України на похороні були присутні перша леді Олена Зеленська, прем'єр-міністр Денис Шмигаль та посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

Олена Зеленська на похороні Єлизавети II ©YouTube-канал Sky News
Олена Зеленська на похороні Єлизавети II ©YouTube-канал Sky News

Після державної панахиди труну з тілом королеви перевезли до каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку. А ввечері у Меморіальній каплиці короля Георга VI відбулося приватне поховання.

Смерть Єлизавети II ознаменувала безліч історичних змін у королівській сім'ї. Новим королем став принц Чарльз, а його дружина отримала титул королеви-консорта. Принц Вільям та Кейт Міддлтон тепер не тільки герцоги Кембриджські, а й принц та принцеса Уельські.

Не обійшлося і без чергового скандалу з Меган Маркл та принцом Гаррі. 8 грудня стрімінговий сервіс Netflix оприлюднив перші три випуски документального серіалу про пару, в якому Меган і Гаррі зробили кілька гучних заяв про свої стосунки з королівською родиною. Вже перші секунди серіалу викликали невдоволення родичів. На початку першого епізоду на екрані з'являється табличка, в якій йдеться про те, що члени королівської родини відмовилися від коментарів. Але за кілька годин після виходу серіалу в ефір, Букінгемський палац та Кенсінгтонський палац заявили, що до них не зверталися за коментарями.

Данія

Наприкінці вересня стало відомо, що четверо онуків королеви Данії Маргрете II, яка після смерті Єлизавети II стала єдиною жінкою-монархом у світі, будуть позбавлені титулів принців та принцес та Його/Її Королівських Високостей. Йдеться про дітей молодшого сина королеви, принца Йоакіма, від першої дружини Александри, графині Фредеріксборг, і теперішньої дружини — принцеси Марі.

З 1 січня 2023 року до 23-річного Ніколая, 20-річного Фелікса, 13-річного Генріка та 10-річної Афіни звертатимуться як Його Превосходительство граф Монпеза або Її Превосходительство графиня Монпеза. Усі четверо збережуть свої місця у черзі на престол (з сьомого по десяте).

Принц Йоакім звинуватив свою матір-королеву у «поганому ставленні» до його дітей. А його колишня дружина Александра заявила, що для цього рішення не було «ніяких вагомих причин» і що діти відчувають себе «зазнавшими остракізму».

Через кілька днів Маргрете II випустила заяву, в якій вибачилася за позбавлення титулів онуків, проте своє рішення не скасувала.

Діти принца Йоакіма
Діти принца Йоакіма
instagram.com/detdanskekongehus

Норвегія

Дочка короля Гаральда V та королеви Соні, принцеса Марта Луїза у листопаді склала з себе королівські обов'язки. В офіційній заяві йдеться про те, що Марта Луїза прийшла до такого рішення, щоб відділити свою комерційну діяльність та стосунки з Королівським домом Норвегії. Принцеса збереже свій титул і, як і раніше, буде головою правління Фонду принцеси Марти Луїзи. Однак, вона не виступатиме від імені королівської сім'ї і не використовуватиме титул у комерційних цілях.

Варто зазначити, що 51-річна Марта Луїза відмовилася від королівських обов'язків після того, як влітку оголосила про заручини з письменником та самопроголошеним шаманом Дуреком Верреттом.

Люксембург

На початку листопада великий герцог Люксембурзький Анрі та його дружина Марія-Тереза ​​оголосили про заручини єдиної дочки Александри. 31-річна принцеса виходить заміж за 34-річного француза Ніколя Багорі. Точна дата одруження пари поки не повідомляється, проте в офіційній заяві йдеться, що весілля заплановане на весну 2023 року.

Зазначимо, що наступної весни очікується ще одна радісна подія у великогерцогській родині. Спадкоємець престолу, 40-річний принц Гійом вдруге стане батьком. Про те, що 38-річна дружина Гійома принцеса Стефанія вагітна, офіційно повідомили наприкінці вересня.

Швеція

На початку року у західні ЗМІ активно писали про те, що старша дочка короля Карла XVI Густава, кронпринцеса Вікторія на межі розлучення через зраду чоловіка Даніеля. Зважаючи на те, який резонанс у суспільстві отримали ці заяви преси, у лютому подружжю вперше за 12 років шлюбу довелося дати коментар про своє особисте життя.

«До нас дійшла інформація, що продовжують поширюватися негативні чутки про наші особисті стосунки. Поповзли чутки про зраду у стосунках і що готується розлучення. Зазвичай ми не коментуємо чутки та домисли. Але щоб захистити нашу сім'ю, ми хочемо раз і назавжди дати зрозуміти, що чутки, які зараз поширюються, є абсолютно необґрунтованими», — йдеться в офіційній заяві пари.

Ліхтенштейн

Наприкінці березня племінник князя Ліхтенштейна Ганса-Адама II, 33-річний принц Йозеф Еммануель одружився зі світською левицею та підприємницею Клаудією Ечаварріею з Колумбії. Весілля пройшло на батьківщині нареченої на узбережжі Карибського моря.

Обраницю принца жовта преса називає Клокло. Відомо, що вона народилася в колумбійському місті Картахена, дитинство та юність провела в Майамі та Женеві, а зараз разом із Йозефом Еммануелем живе у Лондоні. За повідомленнями ЗМІ, Ечаварріа є спадкоємицею модної імперії Casa Chiqui.

Бельгія

Король бельгійців Філіп теж цього року відсвяткував весілля племінниці. Його сестра Астрід у вересні видала заміж старшу дочку Марію Лауру. 34-річна принцеса та її обранець, банкір британсько-французького походження Вільям Ізві спочатку розписалися у Харлемській ратуші на цивільній церемонії. А потім пара повінчалася у Брюссельському соборі.

Весілля принцеси Марії Лаури та Вільяма Ізві
Весілля принцеси Марії Лаури та Вільяма Ізві
Getty Images

Нідерланди

У січні король Нідерландів Віллем-Александр оголосив про те, що члени королівської родини більше не користуватимуться золотою церемоніальною каретою. Борці з расизмом помітили на кареті зображення, яке славить колоніальне минуле країни.

На малюнку під назвою «Дань з колоній» африканці та азіати подають какао, цукрову тростину та інші дари білій жінці, що символізує нідерландську монархію.

Золота карета королівської родини Нідерландів
Золота карета королівської родини Нідерландів
depositphotos.com

Восени старшій дочці короля Нідерландів Віллема-Александра принцесі Катаріні-Амалії довелося залишити студентський гуртожиток в Амстердамі. 18-річна спадкоємиця повернулася до палацу з посиленою охороною. За повідомленнями ЗМІ, служба безпеки перехопила переговори членів марокканського злочинного угруповання Mocro Maffia, які планували викрадення принцеси. Також однією із цілей злочинців був прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Іспанія

Іспанську королівську родину вже багато років переслідують корупційні скандали. І 2022 не став винятком. Не обійшлося також без розлучень та звинувачень у домаганнях.

Читайте також: Брюс Вілліс змінив заповіт: яку суму отримають його доньки від шлюбу з Демі Мур

На початку року сестра короля Феліппе VI, інфанта Крістіна оголосила про розлучення з дворазовим призером Олімпійських ігор з гандболу і бізнесменом Іньякі Урдангаріном. Офіційна заява пари з'явилася через кілька днів після оприлюднення знімків папараці, де 54-річний Урдангарін гуляє пляжем з іншою жінкою, юристом Айноа Арментією.

Варто нагадати, що у 2018 році суд засудив Урдангаріна до п'яти років та десяти місяців ув'язнення за розкрадання та відмивання грошей. Однак у 2021 році його випустили з виправної установи та зобов'язали раз на тиждень відзначатись.

Крістіна теж була фігуранткою справи, але пізніше всі звинувачення з неї було знято. Через участь у корупційному скандалі принцесу позбавили титулу герцогині Пальма-де-Майорки.

Принцеса Крістіна і Іньякі Урдангарін
Принцеса Крістіна і Іньякі Урдангарін
Getty Images

У вересні монаршу родину Іспанії розкритикували через те, що колишній король Хуан Карлос прийняв запрошення на державний похорон королеви Великобританії Єлизавети II. Два роки тому ексмонарх виїхав з Іспанії до ОАЕ після звинувачень у причетності до корупції та хабарництва під час будівництва залізниці в Саудівській Аравії. Незабаром після цього нинішній король Феліппе VI відмовився від спадщини батька і позбавив його щорічної платні. Вина Хуана Карлоса не була доведена, оскільки термін давності ймовірного злочину вже минув.

Іспанським чиновникам здалося, що «злочинцеві-втікачу» (так, Хуана Карлоса називають у лівій іспанській партії Unidas Podemos) не місце на церемонії прощання з Єлизаветою II. На похорон британської королеви Хуан Карлос прибув із дружиною королевою Софією, сином королем Феліппе та невісткою королевою Летицією. За повідомленнями ЗМІ, чотирьох членів іспанської королівської родини вперше побачили разом на публіці з січня 2020 року. Іспанське видання El País навіть назвало їхнє возз'єднання «першим посмертним дивом» королеви Єлизавети II.

Колишній король Іспанії Хуан Карлос на похороні Єлизавети II
Колишній король Іспанії Хуан Карлос на похороні Єлизавети II
Getty Images

Через два місяці в пресі з'явилася інформація, що нібито колишній король Іспанії Хуан Карлос добивається в апеляційному суді Лондона правового імунітету від позову його близької подруги Корінни цу Сайн-Вітгенштейн-Сайн, яка звинувачує його у домаганнях у 2012 році.

Корінна цу Сайн-Витгенштейн-Сайн
Корінна цу Сайн-Витгенштейн-Сайн
Getty Images

Зазначимо, що у квітні цього року уряд Іспанії ухвалює закон, який вимагає від королівського дому публікувати щоквартальні фінансові звіти. Філіппе VI не став чекати на офіційні запити, і добровільно розсекретив, що його капітал становить 2,7 мільйона доларів. Більша частина суми — це цінні папери та банківські заощадження, а близько 305-ти тисяч доларів припадає на предмети мистецтва, антикваріат та ювелірні прикраси, що належать королю. Крім того, монарх отримує офіційну зарплатню від держави.

Король Феліпе VI і королева Летиція
Король Феліпе VI і королева Летиція
Getty Images

Монако

Після того, як княгиня Шарлен провела близько півроку на лікуванні в ПАР, у пресі продовжують обговорювати тему можливих проблем у її шлюбі з князем Альбером II. Так, наприклад, ЗМІ видався дивним той факт, що у січні Шарлен відзначила 44-річчя на самоті. Князь стверджував, що його дружина ще не відновилася після хвороби і їй потрібен відпочинок. Але в Мережі ходили чутки, що на початку 2022-го Шарлен перебувала у клініці Paracelsus Recovery, де лікують від алкогольної, наркотичної та інших залежностей.

Пізніше ЗМІ почали писати про те, що княгиня Монако вимагала по 12 мільйонів від чоловіка на рік за те, щоб з'являтися з ним на публіці та демонструвати «щасливий та міцний шлюб». І Альбер нібито пішов на умови Шарлен, щоб зберегти репутацію сім'ї.

Князь Альбер II і княгиня Шарлен
Князь Альбер II і княгиня Шарлен
Getty Images


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: