У понеділок, 19 вересня, у Вестмінстерському абатстві в Лондоні відбудеться державний похорон королеви Єлизавети II. У церемонії візьме участь велика кількість найвпливовіших людей світу: глави держав, монархи та інші політичні діячі.

Читайте також: Принц Гаррі вперше розсекретив, що Єлизавета II сказала сім'ї після смерті чоловіка

Видання Times з посиланням на джерело в лондонському уряді опублікувало очікуваний список гостей.

Так, з членів королівської родини Великобританії на похороні повинні бути присутніми:

  • Діти покійної Єлизавети II та їхні дружини / чоловіки — король Чарльз III та королева-консорт Камілла, принцеса Анна та віце-адмірал Тімоті Лоуренс, принц Ендрю, принц Едвард і герцогиня Уессексая Софі.
  • Онуки Єлизавети II з дружинами /чоловіками — принц Вільям і Кейт Міддлтон, принц Гаррі і Меган Маркл, Принцеса Євгенія і Джек Бруксбенк, принцеса Беатріс і Едоардо Мапеллі Моцці, леді Луїза Віндзор, віконт Северн, Пітер Філліпс, Зара Тіндалл і Майк Тіндалл.

Чи братимуть участь у церемонії правнуки Єлизавети II, поки невідомо.

Королівська родина Великої Британії
Королівська родина Великої Британії
Getty Images

Читайте також: Дженніфер Еністон стане сусідкою Меган Маркл: акторка купила будинок Опри Вінфрі

Серед представників інших королівських сімей будуть князь Монако Альбер II і княгиня Шарлен, король Іспанії Феліпе та королева Летиція, король Бельгії Філіп та королева Матильда, король Швеції Карл XVI Густав та королева Сільвія, імператор Японії Нарухіто, король Нідерландів Віллем-Александр, його дружина, королева Максима, і мати, принцеса Беатрікс, колишній король Греції Костянтин та його дружина Анна Марія.

Ще до церемонії можуть приєднатися колишній король Іспанії Хуан Карлос та його дружина Софія, а також король Норвегії Харальд V та королева Данії Маргрете II.

Єлизавета ІІ з королевою Іспанії Летицією
Єлизавета ІІ з королевою Іспанії Летицією
Getty Images

Від Співдружності націй похорон відвідають прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе, прем'єр-міністерки Нової Зеландії Джасінда Ардерн та генерал-губернатор Ямайки Патрік Аллен.

Єлизавета II і Джастін Трюдо
Єлизавета II і Джастін Трюдо
Getty Images

Читайте також: Супермоделі 90-х: як зараз виглядають Сінді Кроуфорд, Клаудія Шиффер та інші

Серед глав держав та урядів інших країн на похороні очікується присутність президента США Джо Байдена та першої леді Джилл Байден, прем'єр-міністра Великобританії Ліз Трасс, президента Франції Еммануеля Макрона, президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, президента Італії Серджа Маттареллі, президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, президента Польщі Анджея Дуди, президента Австрії Александра Ван дер Беллена, президента Литви Гітанаса Науседи, президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, президента Ізраїлю Ісаака Герцога, президента Південної Африки Сіріла Рамафоси, президента Шрі-Ланки Раніла Вікремесінгхе, президента Південної Кореї Юна Сок Йоля та президента Бразилії Жаїра Болсонару.

Джилл Байден, Єлизавета II та Джо Байден
Джилл Байден, Єлизавета II та Джо Байден
Getty Images

За даними The Times, на церемонію прощання з Єлизаветою ІІ не приїде президент України Володимир Зеленський через війну на території нашої країни. З цієї причини запрошення на похорон не отримали представники Росії та Білорусі.

Володимир та Олена Зеленські у Букінгемському палаці, 2020 рік
Володимир та Олена Зеленські у Букінгемському палаці, 2020 рік
Getty Images

Політиків із М'янми також не покликали через воєнний переворот у країні минулого року. А ось Ірану було запропоновано бути присутнім лише на рівні послів, президента Ібрагіма Райсі не запросили.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: