Щоб приготувати сушене м'ясо, його потрібно нарізати пластинами на тонкі скибочки. Зверніть увагу, що потрібно різати вздовж волокон. Розмір скибочок залежить від подальшого використання. Наприклад, для перекушування краще готувати шматочки меншого розміру. Так буде зручніше.

Порада: для отримання пікантного смаку м'ясо можна попередньо замочити в розсолі.

Якщо ви думаєте про довгострокову заготівлю, скористайтеся наступним рецептом. Візьміть свіже м'ясо і прокрутіть у м'ясорубці. Потім посоліть і поперчіть фарш, розкладіть тонким шаром на деко духовки або піддоні сушарки, готуйте до стану сухариків. Для рівномірного випаровування вологи фарш необхідно періодично розпушувати. Але можна використовувати інший рецепт:

  • Яловичина - 1 кг
  • Сіль – 1 ч. л
  • Каррі - 1 год.
  • Перець чорний мелений - 1 год.
  • Часниковий порошок – 2 ч. л
  • Паприка – 2 ч. л
  • Соєвий соус – 8 ст. л
  • Кетчуп – 2 ст. л
  • Сацебелі – 8 ст. л

Приготування

  1. М'ясо підготуйте заздалегідь та замаринуйте. Видаліть усі жилки та жирові прошарки. Щоб легше було нарізати м'ясо на ломики – покладіть його на кілька годин у морозильну камеру. М'ясо трохи замерзне і його простіше нарізати скибочками.
  2. У посуді для маринування змішати соєвий соус, соус сацебелі та кетчуп. Додати спеції, сіль і добре перемішати до однорідності.
  3. Підмерзле м'ясо нарізати тонкими, півсантиметровими скибочками. Порціями кілька шматочків ретельно вимочити все м'ясо в маринаді.
  4. Закрити харчовою плівкою та поставити маринуватися в холодильник на 6-8 годин.
  5. Замариноване м'ясо викласти по відсіках сушарки рівномірно один шар. Включити сушіння м'яса при потужності сушарки в 260 Вт на 4 години.
  6. Через 4 години потрібно перевернути кожен шматочок м'яса на зворотний бік і поміняти місцями всі рівні сушарки. Сушити ще 4 години до повної готовності.

Як правильно зберігати в'ялене та сушене м'ясо

  1. Готуйте м'ясо в прохолодному, затіненому і добре провітрюваному приміщенні.
  2. Для захисту від комах накривайте м'ясо марлею або тонкою тканиною із натуральних волокон.
  3. Сушене м'ясо в духовці повинно готуватися при температурі не нижче +60 і не вище +70 ° С з відкритими дверцятами близько 4 годин.
  4. Під час приготування м'яса встановіть внизу піддон, так що сік, що капає, не забруднить духовку.
  5. Якщо м'ясо готується в газовій плиті, попередньо нагрівають, потім вимикають і тоді кладуть шматочки м'яса. У міру остигання продукт дістають, знову розігрівають духовку і вимикають.
  6. М'ясо у сушарці потрібно готувати під наглядом, щоб не зіпсувати та не пересушити продукт.
  7. Сушене м'ясо після обробки викладають на чистий папір один шар і залишають на добу для повного випаровування вологи.
  8. Бастурму краще зберігати в пергаменті, а білтонг – у щільно закритому скляному контейнері.
  9. При найменшій зміні смаку, запаху або кольору м'яса краще утриматися від вживання (або піддати його додаткової термічної обробки).