Читайте також: "Синій кит" повернувся: нові смертельні завдання для дітей

Українці дуже люблять тихе полювання. Адже чудово ж прогулятися осіннім лісом, у тиші та красі, та ще й принести з собою додому смачний «трофей» - грибочки. Дійсно, чудове заняття. Ось тільки, на жаль, часто його жертвами стають діти. Причому для цього необов'язково, щоб у кошику опинився отруйний гриб.

8 причин для того, щоб не давати дитині гриби


1. Річ у тім, що, за словами Олександра Уріна, заввідділенням реанімації Центру дитячої токсикології «ОХМАТДИТу», всі гриби можна назвати умовно-їстівними. Умовно, тому що, якщо той же білий гриб буде рости неподалік від трупа тварини, він всмоктує, як губка, токсини, що виділяються ним, і перетворюється  на біологічну зброю.

2. Ще один момент: ні для кого не є секретом, що наші поля обробляються «хімією». Знов-таки, гриби, що ростуть біля них, можуть увібрати всю цю хімічну гидоту, і стати отруйними. І якщо дорослий організм може впоратися з цією отрутою, то дитячий, на жаль, ні. 

3. Крім того, навіть якщо їстівний гриб зростатиме далеко від джерел токсинів, все одно він може бути небезпечним для дитини через свій склад. За словами Олени Лизвінської, експерта та тренера з безпеки дітей, у лісових грибах містяться елементи, кількість та концентрація яких не стабільна та залежить від сезону, погода, екології.

4. У грибах, крім мускарину, вміст якого може коливатися від 2 до 60% містяться токсичні речовини буфотенін та мускаридин. Відсоток вмісту та дозування не є небезпечними для організму дорослих, але для дитини можуть стати фатальними.

5.  Іноді корисні властивості речовин (триметиламін, тирозин, фенілаланін) при надмірній концентрації стають небезпечними.

6. У складі грибів знаходять біоактивні хімречовини з яскравими токсичними властивостями - корнутин, холін, нейрин. Також у мікроскопічних дозах є отрути, які при накопиченні токсичні: гельвелова, щавлева та синильна кислоти.

7. Небезпечні для дитини концентирації в їстівних грибах миш'яку, марганцю, магнію, кобальту та їх непередбачувані сполуки.

8. У складі їстівних грибів зустрічаються токсини та речовини, що не загрожують дорослим, але проходячи різні етапи в печінці дитини, вони накопичують токсичні властивості.

Дитині достатньо торкнутися блідої паганки, щоби сильно отруїтися
Дитині достатньо торкнутися блідої паганки, щоби сильно отруїтися
freepik.com

Цифри для роздумів

Олена Лизвінська поділилася цифрами та фактами, які дізналася під час стажування у відділенні токсикології. Отже, при отруєнні грибами:

  • 45% – це діти дошкільного віку; 
  • 35% – це діти від 1 до 3 років; 
  • 4-6% дітей гинуть від ускладнень; 
  • 25% залишаються інвалідами на все життя після впливу отрути.

Вам також буде цікаво прочитати:

Во что играть в темноте: 30 идей от психолога

Как успокоить ребенка во время сирены: песня "Крокуй до укриття"