Читайте також: Як заспокоїти дитину під час сирени: пісня «Крокуй до укриття»

В Україні вже восьмий місяць триває війна. І якби нам цього не хотілося, але наші діти багато про неї знають. Іноді занадто багато. Адже сучасна дитина активно користується соцмережами та месенджерами, і там може бачити контент про війну, який містить відверті зображення та відео, емоційно травмуючи історії людей, які постраждали від війни.

Потрібно максимально захищати дитину від подібного контенту, адже дитяча психіка може не впоратися з побаченим або почутим. І це може призвести до трагічних психологічних наслідків для дітей.

Розуміючи це, команда #stop_sexтинг підготувала рекомендації для батьків щодо використання соцмереж та месенджерів як основних джерел інформації про війну для дітей. 

У всіх мобільних додатків та месенджерів є вікові обмеження
У всіх мобільних додатків та месенджерів є вікові обмеження
freepik.com

Вікові обмеження застосунків

Перший важливий пункт, на який батькам варто звернути увагу – це вікові обмеження додатків.

  • ТікТок дозволяє використовувати додаток дітям із 13 років. 
  • В інстаграмі також доступна реєстрація дітей від 13 років. У біографії акаунта, який представляє дитину молодше 13 років, має бути чітко зазначено, що акаунтом керує хтось із батьків або менеджер. Це означає, що сторінки ваших дітей можуть бути видалені без попередження. Тому ліпше відстежувати вікові особливості та поділитися цією інформацією з дітьми, щоб вона не стала неочікуваністю. 
  • Телеграм найбезпечніше використовувати для осіб віком 16 років та старших. Проте у магазині «Apple App Store» він позначений «для тих, кому 17 років і старше» Магазин «Google Play» просто оцінює телеграм як «той, що вимагає батьківського контролю». У користувачів не запитують їхнього віку під час реєстрації.

Що ще потрібно знати батькам?

Навички критичного мислення – це найнеобхідніший інструмент, яким мають бути озброєні ваші діти. Дві корисних вправи для напрацювання цієї навички: говоріть із дітьми та спонукайте їх висловлювати власну думку. Головне завдання батьків – створити такий простір, де дитина могла б вільно висловлюватись. Важливо не осуджувати та не критикувати дитину за її думку чи погляд. А також заохочувати дітей не дивитись однобічно на певну тему, ситуацію чи подію, а шукати інші точки зору. 

  • Поговоріть з дітьми про перевірені та неперевірені джерела інформації. Допоможіть дитині налаштувати новини в різних додатках, видаливши всі підозрілі облікові записи, на які вона підписана, і додавши лише перевірені облікові записи.
  • Частіше розмовляйте зі своїми дітьми про теперішні події, щоб налагодити відкрите спілкування та довіру. Переконайтеся, що вони знають, що завжди можуть прийти до вас із розмовою, навіть якщо тема не зовсім зручна для обговорень.
  • Навчіть дітей повідомляти про дезінформацію та невідповідний контент в соцмережах.
  • Станьте прикладом відповідального користування інтернетом: оберіть спільні години відпочинку від девайсів та онлайн-середовища вдома, зробіть традицію приймання їжі без телефонів.

Вам буде також цікаво почитати:

Ядерная опасность: что рассказать ребенку и положить  в его тревожный рюкзачек

Во что играть в темноте: 30 игр от психолога