Міжнародна освітня ініціатива «Супергерої FAST» майже два роки успішно допомагає дітям в Україні розпізнавати симптоми інсульту, запам’ятати алгоритм простих дій та номер виклику швидкої допомоги.

«Супергерої FAST» — це інтерактивна навчальна програма, орієнтована на учнів 5–9 років. Саме у цьому віці діти проводять багато часу з бабусями та дідусями, які перебувають у групі ризику виникнення інсульту.

Проєкт, що вже декілька років реалізується у 20 країнах, в Україні стартував у грудні 2020 року. За цей час у ньому взяли участь 3511 вчителів, 958 шкіл та 1810 класів. А отже, загалом 39 611 дітей уже навчились розпізнавати симптоми інсульту та рятувати життя близьких – це 30% від результатів міжнародної кампанії. За результатами 2021 року три українські школи опинились у п’ятірці найкращих з-поміж усіх країн. Активні амбасадорки проєкту увійшли у світовий рейтинг найкращих вчителів освітньої ініціативи. Оксана Герасимова з Києва, увійшла в ТОП-4, а Олександра Бень з Львівщини увійшла в ТОП-10 та посіла 3-є місце.

фото: Angels
фото: Angels

Міжнародні відзнаки отримали і маленькі українки, які завдяки здобутим знанням врятували життя своїх рідних. Учениця 2-о класу Дар’я Ковтун з Полтавщини не розгубилась і змогла покликати на допомогу, коли бабуся втратила свідомість. А Оля Церклевич зі Львова вчасно помітила, розпізнала у бабусі симптоми інсульту та пояснила батькам необхідність викликати швидку. За даними Всесвітньої організації боротьби з інсультом, кожна четверта людина страждає від цієї хвороби упродовж життя. Діти є джерелом нових знань у родині, і якщо дитина знатиме симптоми інсульту, то кожен член родини їх також вивчить.

Кампанія «Супергерої FAST» успішно реалізовується у багатьох школах по всьому світу. Дослідження показали, що знання ефективно передаються від дітей до їхніх родичів. До прикладу, знання принаймні 3-х симптомів інсульту до участі у програмі складає 38%, після – 85%, а знання номеру для виклику швидкої допомоги: до програми – 40%, після – зростає до 100%. Велика місія проєкту – охопити 1 мільйон дітей у всьому світі, щоб підвищити обізнаність про симптоми хвороби.

Долучитися до освітньої кампанії може кожна школа та вчитель. Програма складається з 5 інтерактивних уроків, що проводяться раз на тиждень. Після реєстрації на сайті  – відкривається доступ до матеріалів, уроків, пісень та ігор. Заняття можна проводити і онлайн, і офлайн. Усі матеріали до курсу та підтримка для вчителів надається безкоштовно. Програма розроблена міжнародною ініціативою Angels за участі Департаменту освіти та соціальної політики Університету Македонії, Греція, та схвалена Всесвітньою організацією інсульту. В Україні проєкт реалізовується за підтримки Міністерства освіти і науки.

фото: Angels
фото: Angels

Про Ініціативу Angels

Angels – унікальна ініціатива в галузі охорони здоров’я, яка допомагає лікарням по всьому світу стати максимально готовими до лікування інсульту, аби люди отримали швидку та якісну медичну допомогу. Задля цього ініціатива Angels допомагає створювати нові лікарні, що готові приймати  пацієнтів з інсультом, а також підвищує якість медичної допомоги для таких пацієнтів в існуючих закладах охорони здоров'я. Мета ініціативи – забезпечити усіх пацієнтів з інсультом однаковим рівнем медичної допомоги, незалежно від того, у якій лікарні вони опинились.