Читайте також: В Україні запустили платформу з пошуку зниклих безвісти та депортованих дітей

 

Війна в Україні продовжує руйнувати людські долі. Сім’ї зіткнулися з новою реальністю, з якою дуже складно впоратися. І єдиним рішенням деякі з них на разі бачать розлучення (в більшості випадків це емоційне рішення).

Як зазначає психолог Ольга Перекопайко[[/link_direct], зараз в Україні питання розлучення дуже болюче. Бо дійсно дуже багато родин не витримують випробувань військового часу і вирішують розлучитися. Таке життя, так буває. Головне, щоб від цього не страждали діти. Ольга Перекопайко розповіла, як допомогти їм прожити болючий процес розлучення батьків.

Скажіть дитині про свою любов

Психіка дітей влаштована так, що дитина вважає, що саме вона винна в тому, що батьки розлучаються. Тому буде робити все можливо, щоб батьки знову були разом. Наприклад, може почати частіше хворіти. Адже задля хворої дитини батьки можуть знову почати жити разом. Або вередувати, щоб привернути батьківську увагу.

Перш за все, обом батькам потрібно усвідомити, що це нормально. І їм обом потрібно постійно, як мантру, повторювати дитині, що розлучення не її провина: «Так склалося, ми просто один одного не кохаємо». Але потрібно акцентувати: «Я можу вже не любити маму/тата, але я завжди буду любити тебе».

Потрібно допомогти дитині пережити розлучення/фото freepik.com
Потрібно допомогти дитині пережити розлучення/фото freepik.com

Не змінюйте умови проживання

Звісно, якщо є така можливість. Дитині і так достатньо одного стресу, що один з батьків не буде жити разом з нею. Не потрібно нагромаджувати один стрес на інший переїздом, зміною школи і т.д. Це може бути досить складно для дитячої психіки.

Розкажіть про сімейну ситуацію в школі

За умови, якщо там адекватний педагогічний колектив. Це варто зробити, щоб педагоги мали можливість оминати болюче для дитини питання. Наприклад, на уроках літератури можуть класу дати завдання написати твір-роздум на тему «Як я провів вихідні з сім’єю».  Вчитель, знаючи про те, що у дитини розлучаються або вже розлучилися батьки, може замінити тему.

Також можна підійти до шкільного психолога. Не для того, щоб він взяв дитину на терапію (в нього немає таких повноважень), а для того, щоб він був більш уважним до її емоційного стану, при потребі міг їй підставити плече, допомогти чимось.

Не варто влаштовувати скандали перед дитиною/фото freepik.com
Не варто влаштовувати скандали перед дитиною/фото freepik.com

Сідайте за стіл перемовин

Дуже важливо пам’ятати про свій емоційний стан, контролювати себе. Адже дитина завжди бере приклад з батьків.

Якщо раніше разом вирішували, куди поїхати у відпустку, то тепер також вирішуйте, з ким і як проведе канікули дитина, куди вона буде вступати і т.д. Тобто всі важливі питання, які стосуються доньки чи сина, вирішуйте разом. Так дитина буде відчувати, що її життя цікавить і мати, і батька, незважаючи на те, що вони розлучилися.

Не потрібно робити з дитину жертву обставин

Досить часто батьки, які розлучаються, жаліють дитину. Будьте з цим обережними. Діти через деякий час можуть почати маніпулювати цим. Наприклад, у одного з батьків вимагати подарунки. Або казати, що, якщо ти цього не зробиш, я піду до мами або тата. Тобто повинна бути дуже тонка межа між тим, щоб створити комфортні психологічні умови для дитини, і між  тим, щоб вона не почала грати на жалощах та маніпулювати батьками.  

Не потрібно надмірно жаліти і тому, що в дитині можна викликати почуття, що вона жертва цих обставин. Не варто і в собі культивувати почуття провини. Дитина може бути щасливою проживаючи як разом з обома батьками, так і з кимось з них одним. Якщо батькам добре, з часом і дитині буде добре.

Вам також буде цікаво прочитати:

100 детей: 24-летняя инстамама с мужем-миллиардере мечтают о таком количестве детей

Мама не против: эксперименты детей звезд со своим полом