Україна стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Таке рішення підтримали лідери ЄС на саміті у Брюсселі, 23 червня. Зазначимо, що окрім України такий статус набула і Молодова.

«Угода. Європейська рада щойно вирішила надати статус кандидата в ЄС для України та Молдови. Історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського та Маю Санду та народи України та Молдови. Наше майбутнє разом», — написав у Twitter президент Європейської ради Шарль Мішель.

Зазначене рішення ухвалили на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн звернулася до українців та президента Володимира Зеленського.

«Сьогодні вдалий день для Європи. Вітаю президента України Володимира Зеленського, президента Молдови Маю Санду та прем'єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі. Ваші країни є частиною нашої родини. І сьогоднішнє історичне рішення лідерів це підтверджує», — заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Зауважимо, що Єврокомісія у висновку щодо відповідності України умовам для країни-кандидата запропонувала, щоб ЄС мав право скасувати статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов'язання.

Що потрібно зробити Україні, щоб зберегти статус кандидата на членство у ЄС:

  • Реформа Конституційного суду
  • Продовження судової реформи
  • Продовження антикорупційної реформи та призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури
  • Боротьба з відмиванням коштів
  • Втілення антиалігархічного закону
  • Погодження аудіовізуального законодавства з європейським
  • Зміна законодавства про нацменшини

Коли реально розпочнуться переговори щодо вступу України до ЄС?

Перша оцінка виконання критеріїв відбудеться у листопаді-грудні 2022 року. Ця оцінка не буде єдиною, тому що деякі пункти програми вимагають більш тривалої роботи. Найбільш оптимістичним сценарієм, коли ЄС дасть згоду на початок переговорів, експерти називають червень 2023 року. Про повноцінне членство не йдеться в найближчі 5 років. Часто звана дата – 2030 рік, але і це вельми амбітна мета.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: