Відчуття тіла
Перше та найважливіше, що ви повинні зробити – це зменшити світ до власних кордонів. По-перше, важливо відчувати потреби свого тіла, по-друге, потрібно визначити зону своєї відповідальності.

Голод, холод, втома – під час сильного стресу перестають відчуватися. Тому намагайтеся спостерігати за своїм станом та коригувати його. Якщо є можливість відпочити під час відключень світла – відпочиньте. Є можливість поїсти смачного – ласуйте. Все це входить до зони вашої відповідальності й саме тут ви можете розпоряджатися, командувати та приймати рішення. Так ви почнете відчувати, що у вас є контроль над життям. Варто пам'ятати, що навіть мінімальний контроль допомагає налагодити зв'язок із реальністю та утримати себе на поверхні.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Життя потрібно проживати
Як сказав Віктор Франкл: «Людині не варто питати у чому сенс її життя. Проте варто усвідомити, що той до кого звернене це питання – і є вона сама». Тому пам'ятайте, що сенс життя у нас самих.

Займайтеся рутинними справами, дотримуйтесь порядку в будинку, помийте те, що можна помити. Варто розуміти, що у нестабільній ситуації хаос навколо негативно впливає на психіку. Тож варто приборкати хаос усіма способами.

Навіть під час війни має бути місце маленьким радощам. Зробіть пиріг, або вафельний торт, святкуйте Дні Народження, можете купити квіти – купіть. Життя обов'язково треба жити, його не можна ставити на паузу, як книгу в бібліотеці. Інакше страх та розпач паралізують.

Читання книг

Обмежте читання новин та поверніться до художньої літератури. Особливо увечері. Це знижує тривожність і допомагає мислити оптимально. Можна користуватись аудіопрогравачами книг, а щоб вас не засмучували вимкнення світлам - заздалегідь завантажте книги, щоб мати змогу слухати їх без інтернету. 

Дихання

Не забувайте дихати, адже це життєво необхідно. Дихання допомагає впоратися зі стресом та панічною атакою. Подивіться в інтернеті, хто проводить дихальні сесії та знайдіть можливість потрапити на одну з них. Якщо ж це важко зробити - запам'ятайте просте правило: вдих має бути довгим, немов ви заповняєте повітрям усі легені.  Видих має бути теж довгим. Повторіть так вісім разів.

Щоденники

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Практика вести щоденник допоможе вам слідкувати за своїм станом. Занотовуючи щоденно свої тривоги та сподівання – ви зможете візуально побачити на що треба звернути увагу, чи потрібна вам допомога фахівця, а також побачити гарні моменти у кожному дні. Річ у тому, що мозок знецінює усі наші здобутки, тож відчуття розпачу може не мати ніякої підстави. Також занотовуючи свої думки – ви побачите які з них повторюються, а які зникають одразу ж після перенесення їх на папір.