Читайте також: Коли будуть зимові канікули в Україні

Війна в Україні внесла корективи абсолютно у всі сфери нашого життя. Торкнулася вона і свят. Багато українців виступили за те, щоб святкувати Різдво разом із усією Європою. Православна церква України прислухалася до цього побажання та дозволила відзначати Різдво 25 грудня, тобто за григоріанським календарем. При цьому офіційно таки святкування Різдва в Україні залишилося закріплене за датою 7 січня. 

Якщо ви вирішите святкувати Різдво за григоріанським календарем 25 грудня, тоді зміщуються дати решти зимових свят. Наприклад, День Святого Миколая необхідно відзначати 6 грудня (відповідно, подарунки під подушки діткам потрібно класти у ніч із 5 на 6 грудня). Якщо ж залишитеся вірними традиціям та юліанському календарю, тоді День Святого Миколая традиційно відзначається 19 грудня. І в тому, і в іншому випадку, щоб свято запам'яталося дитині, необхідно до нього підготуватися.

Хто такий Святий Миколай

Насамперед варто «познайомити» дитину зі Святим Миколаєм. Багато дорослих вважають за краще не вдаватися в подробиці, і озвучують дитині звичну фразу: «Микола приносить добрим діткам подарунки, а поганим кладе різку». На перший погляд, цього достатньо (як мінімум, можна забезпечити послух малюка), але це лише на перший погляд. Чим докладніше ви розповісте дитині про життя святого, тим більше захоплення та подяки викличе у нього льодяник під подушкою. 

Легенду про Миколу варто адаптувати до віку дитини. Наприклад, малюкам та дошкільникам можна уявити святого в образі ангела, який допомагає всім дітям. Протягом цілого року він стежить за дітлахами з небес і записує їхні вчинки до спеціальної книги. За добрі справи святий нагороджує дитину подарунком. Погані справи чекають на покарання, тому Микола приносить до будинку різку. Але він може викреслити всі провини з книги, якщо дитина їх усвідомлює і вибачиться. 

Школярам буде цікаво почути «дорослу» версію легенди. Почніть із того, що Микола жив насправді. Причому не десь далеко, а у знайомій багатьом Туреччині – так-так, саме там, де ви відпочивали торік! Більше того, цей святий має свою фотографію: ученим вдалося відтворити його образ за мощами та історичними даними. Повірте, таке фото буде сучасній дитині набагато ближче, ніж образ із ікони.

Розкажіть дитині, ким був Святий Миколай
Розкажіть дитині, ким був Святий Миколай

Обов'язково розкажіть, що Микола народився в багатій сім'ї. Проте батьки привчили сина жити просто і допомагати людям у всьому. На жаль, вони померли, коли Миколай був підлітком. Після смерті хлопчик вирішив стати священиком і присвятити себе богу. Гроші, які дісталися від батьків, він роздав тим, хто цього потребував. Найбільше Микола дбав про дітей-сиріт та малюків, які жили у злиднях. Він потай підкладав їм золоті монети і намагався, щоб про це ніхто не дізнався.

Проте люди швидко здогадалися, хто їхній головний помічник. Ще за життя вони вважали Миколу святою людиною. Тому день, коли він помер (а це трапилося 19 грудня за юліанським календарем та 6 грудня за григоріанським), став днем ​​скорботи та водночас днем ​​світлої пам'яті. З того часу і до сьогодні Святий Миколай допомагає всім людям з небес: його серце відкрите для кожного прохання, але найбільше він, як і раніше, піклується про дітей.

Головні традиції на День Святого Миколая

Дорогі подарунки на День Святого Миколая – це сучасна тенденція. Здавна цього свята дітям було прийнято дарувати солодощі. Раніше не було такого достатку смакота, як зараз. Тому медовий пряник на Миколу (його ще називали «миколайчиком») ставав для дитини найкращим делікатесом. 

Навіть якщо ваше чадо попросило на Миколу щось масштабніше, від традиції відступати не варто. Тим більше, що пряник ідеально "лягає" під подушку і поміщається в "чобіток". До речі, сьогодні продаються "миколайчики" на будь-який смак: їх можна розфарбовувати харчовими барвниками, прикрашати ними ялинку або збирати з них пряниковий будиночок. Доповніть смачний подарунок корисним напоєм – напередодні свята зваріть компот з яблук і кориці. 

Окрім смакот, хорошим подарунком на Миколу будуть книги, розмальовки, конструктори, а також набори для творчості та експериментів. Загалом, вітається все, що розвиває у дитині фантазію та творчий початок. А ось від дорогих подарунків на кшталт мобільного телефону, смарт-годинника або планшета варто відмовитися. Дорогі покупки не дуже добре поєднуються з концепцією свята: адже ми розповідаємо про те, святий допомагав бідним, а сам намагався жити скромно. Тому головною цінністю подарунка на це свято має стати не ціна, а емоції та враження.

Подарунок можна покласти під подушку або в чобіток
Подарунок можна покласти під подушку або в чобіток

Що прийнято готувати в День Святого Миколая

День Святого Миколая вважається сімейним святом: цього дня рідні та близькі збираються за спільним столом та проводять час разом. Водночас, дата припадає на Різдвяний піст, тому не варто готувати м'ясні страви. Пост напередодні Різдва Христового вважається у церкві суворим. У цей період варто повністю відмовитися від м'яса, молочних продуктів та яєць. Тому на столі повинні бути лише пісні страви: так ви вшануєте традиції церкви і підкреслите свою повагу до Святого Миколая, який намагався жити скромно та без надмірностей. Також варто цього свята відмовитися від алкоголю: замініть його безалкогольними напоями. Добре підійдуть компот, узвар чи морс.

Жодних традиційних страв на Миколу немає. Тож можна побалувати родину будь-якими пісними салатами, печеною картоплею, голубцями з грибами, заварними варениками. Оскільки цього року День Святого Миколая випадає на неділю, церква дозволяє додати рибу в меню. Однак пам'ятайте, що головне – це не застілля, а добра, затишна та душевна атмосфера свята.

Вам буде також цікаво почитати:

Во что играть в темноте: 30 идей от психолога

Как согреться дома с малышом: советует эксперт