Читайте також: Дитина вдома: як організувати побут в холодній та темній квартирі

  Війна в Україні продовжує кидати українцям виклики. Один з них - випробовування холодом. В багатьох українських домівках через пошкодження енергетичної системи країни немає опалення. Або воно настільки слабке, що пара йде з рота. Особливо складно в таких умовах бути матусям з немовлятами, адже вони найбільше потребують комфортних умов. Експертка з грудного вигодовування, психологиня Ксенія Соловій розповіла, як зігрітися вдома з немовлям. 

Як вдягатися

Мамі

Одягайтеся багатошарово: бавовняна майка, бавовняна кофта на довгий рукав (для годуючих мам  краще - із секретом), вовняна чи флісова кофта, або одяг з ворсистої тканини. Під низ - штанці чи, наприклад, довгий халат. Якщо є термобілизна – супер. Переконайтеся, що одяг не тисне. Якщо кровообіг обмежений, ви будете більш схильні до переохолодження. Якщо відчуваєте, що вам стає занадто тепло – зніміть зайвий шар: важливо не пітніти, мокрий одяг буде відводити тепло від вашого тіла. 
На ноги одягайте теплі шкарпетки, гетри та капці або чуні.
Якщо мерзнуть руки, рукавички без пальців або з пальцями, або мітенки. Їх можна одягати на деякій час, щоб зігрітися.

Дитині

Дитину одягаємо також багатошарово і обов’язково надігніть на неї шапочку, тому що через голову дитина найбільш активно втрачає тепло. Краще, якщо немовля буде часто на руках у дорослих: так воно буде зігріватися від вашого тепла. 
Як визначити, чи правильно одягнений малюк? Багато мам  торкаються носика дитини, щоб зрозуміти, чи вона не мерзне. Але носик, як і ніжки з ручками, зазвичай холодніше тіла, тобто холодний носик не є  показником замерзання. Доторкніться до шийки малюка ззаду, вона має бути сухою та теплою, якщо дитині тепло.
Якщо вам здається, що дитина замерзає – краще організувати контакт шкіра до шкіри. Покладіть дитину у памперсі, шапочці, шкарпетках і рукавицях на оголені груди матері і вкрийте обох теплими ковдрами, залишивши ніс дитини вільним для дихання.

Керамічний горщик, свічки - обігрівач готовий/фото К. Соловей
Керамічний горщик, свічки - обігрівач готовий/фото К. Соловей

Домівка: зберігаємо тепло

Якщо ви не можете обігріти всі кімнати, якими користуєтеся, краще зібратися в одній, її буде легше прогріти. Слідкуйте, щоб двері були зачиненими. Можна також завісити вікна щільнми шторами та ковдрами. Але, якщо у вас сонячна сторона і видався сонячний день – краще штори розсунути, щоб сонячне тепло зігріло кімнату. 
Затуліть чимось замковий отвір, та шпарину під дверима, аби усунути протяги.

Зігріваємо житло: 
•  Якщо у вас газова плита, зробіть кухню своєю базою вдень і проводьте там час, поки готується їжа. Можна пекти щось смачненьке – це підніме настрій і зігріє приміщення.
•  Змайструйте обігрівач із свічок, залізної решітки та каміння (цеглина) чи горщика для рослин (чім більший горщик, тим краще).
•  Якщо у вас з’явилося електропостачання – увімкніть обігрівач, хай оселя трошки прогріється, поки це можливо.

Як ще можна зігрітися:
•  Регулярно вживайте гарячі напої та страви з високим вмістом жиру, тому що жир — це паливо, що повільно «горить» і підтримує ваше тіло довгий час.
•  Пийте часто. У холодних і сухих умовах, характерних для зими, організм зневоднюється швидше, ніж вам здається, навіть якщо ви не сильно пітнієте. Майте напоготові термос з гарячим напоєм, додайте до нього цукор (для швидкої енергії) або трохи вершкового масла для аромату та жирності.
•  Рухайтесь принаймні раз на годину та уникайте тривалого сидіння на місці, щоб покращити кровообіг. Навіть легкі фізичні вправи допоможуть зберегти тепло.
Стрибки — хороший варіант зігрітися. Коли ви сідаєте, підніміть ноги, оскільки холод йде від підлоги. 
•  Заняття сексом також гарно допомагає зігрітися, якщо дитина спить і оба партнера мають бажання та настрій. 
•  Контакт шкіра до шкіри достатньо швидко допомагає зігрітися.  
•  Якщо у вас вдома є гаряча вода - прийміть гарячий душ. Цього може бути достатньо, щоб повернути ваше тіло до прийнятного рівня тепла. Якщо це неможливо – зробіть гарячу ванночку для ніг чи рук. 

Ще один саморобний обігрівач готовий/фото К. Соловей
Ще один саморобний обігрівач готовий/фото К. Соловей

Як організувати сон

Прогрійте ліжко безпосередньо перед сном: можна набрати в пляшки гарячу воду та покласти їх під ковдру за 10-20 хвилин до вкладання в ліжко (і залишити їх там на ніч). Якщо є пакет з  хімічним обігрівачем чи грілкою – використовуйте їх. Одягайте для сну довгу піжаму, шкарпетки (краще з менш тісною резинкою), можливо легку шапку. Якщо у вас є спальний мішок – в ньому буде набагато тепліше.

Спіть разом із дитиною в ліжку, але дотримуйтесь правил безпеки:
•  Місце для сну має бути достатньо великим, твердим та пласким. 
•  Переконайтесь, що дитина не може впасти з ліжка.
•  Не накривайте дитину своєю ковдрою. Вона має спати в окремому дитячому мішку для сну. 
•  У ліжку не має бути об’ємних м’яких речей, в які дитина могла б уткнутися личком. Довге волосся мами повинне бути заплетене.
•  Не залишайте маля саме в дорослому ліжку.
•  Якщо з вами в ліжку, крім новонародженого, перебуває старша дитина, то ви чи партнер повинні лежати між старшою дитиною та новонародженою.
•  Не можна брати домашніх тварин у ліжко разом із немовлям.