Під час війни тисячі людей вважаються зниклими безвісти. Хтось перебуває на території, де точаться бої, а хтось не виходить на зв’язок після евакуації. Розшукуючи рідних, пам’ятайте: вашою бідою можуть скористатися шахраї. Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час. Так, телеведуча розповіла,  як не стати жертвою аферистів, розшукуючи своїх рідних та близьких.

Як аферисти дурять людей, які розшукують родичів: популярні прийоми

  • Розшукуйте зниклих за допомогою офіційних структур. Публікуючи в інтернеті оголошення зі своїм номером телефона, ви повідомляєте його шахраям, які можуть вимагати гроші за допомогу.
  • Не залишайте в інтернеті більше фактів, ніж це потрібно. Саме знанням подробиць шахраї шокують родичів, коли вимагають гроші.
  • Найпопулярніший спосіб аферистів ― нічний дзвінок. Складно зібрати думки докупи, коли в слухавку кричать, що родич поранений у підвалі, де немає зв’язку, і треба гроші на ліки. Або в полоні, де його катують, тож негайно платіть викуп. Не панікуйте! Попросіть, щоб співрозмовник назвав повне ім’я та прізвище родича, дату його народження. Хай розкаже, де і за яких умов трапилося нещастя.
  • Попросіть, щоб вашій близькій людині дали слухавку. Прикриваючись поганим зв’язком, що спотворює голос, шахрай може говорити від імені родича. Спитайте щось дуже особисте. Чи навпаки: назвіть спільного знайомого неправильно. Стежте за реакцією співрозмовника. У жодному разі не переказуйте гроші відразу. Скажіть, що потрібен час, щоб зібрати суму. Збрешіть, що погано почуваєтесь. Використайте паузу, щоби подумати, порадитись, обдзвонити всіх, хто може щось знати.
  • Подзвоніть самому нібито полоненому чи пораненому. Є випадки, коли шахраї телефонували родичам у той час, коли герой перемовин спокійно спав у сусідній кімнаті.
  • Якщо ваш родич перебуває в небезпечній зоні, домовтесь про слово-пароль. Це допоможе вберегтися від шахраїв у майбутньому.

І головне. Хоч би як погрожували аферисти, не ведіть із ними перемовин самостійно.  Звертайтесь до відповідних структур ― у поліцію, Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених або Центр протидії дезінформації.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: