Легендарна українська співачка, народна артистка України Ніна Матвієнко стала гостею програми «Точка опори» на каналі «Дом». В ексклюзивному інтерв’ю Світлані Леонтьєвій артистка розповіла, де зустріла початок війни, пригадала, як починався її шлях на сцені та чим особливі  для неї колаборації з молодими виконавцями.

Сьогодні ім’я Ніни Матвієнко знає кожен українець. Вона — легенда української сцени, а пісні Ніни Митрофанівни вже називають народними, хоча всі вони були написані для співачки або навіть нею самою. Проте мало хто знає, що на початку кар’єри артистка про сольні виступи могла лише мріяти.

«21 рік я пропрацювала в хорі «Верьовки» і скільки ж в камерному оркестрі «Київська камерата», я і досі з ними. З дитинства співала, в театрі грала, вірші читала та спортом займалась, але я не була голосиста – тиха була. Тихо все робила – гранату кидала мовчки, на байдарці мовчки пливла, баскетбол, волейбол… маленька, але спритна. Навіть коли Анатолій Авдієвський мене щось питав, я настільки хвилювалася і соромилася, що аж глухла. Дуже ляклива була», — пригадує Ніна Матвієнко в ефірі каналу «Дом».

Ніна Матвієнко та Світлана Леонтьєва
Ніна Матвієнко та Світлана Леонтьєва
пресслужба

Співачка пишається великим досвідом, адже в хорі вона мала можливість відточувати свій вокал. Проте була мрія, яка весь цей час не залишала скромну та соромʼязливу Ніну Матвієнко.

«Мені так хотілося вийти соло. Я любила фантазувати, гратися з мелодією, а в хорі є певні рамки і за них виходити не можна. Я навіть навчилася співати міксами великими. І мене почули нарешті», — ділиться артистка.

Зараз у Ніни Матвієнко є і визнання, і прихильники, і неймовірні дуети з сучасними артистами, такими як: MONATIK, ROXOLANA, Alina Pash, alyona alyona та гуртами ТНМК, «Океан Ельзи». Артистка зізнається, що кожна з цих робіт є особливою для неї, проте все ж одна закарбувалася у пам’яті найбільше:

«Це був дует зі Святославом Вакарчуком, «Океан Ельзи», але на записі його не було — приїхали лише музиканти. Мені сказали: «Ось співає Святослав, а вам треба виконати вставку в останньому куплеті — слова матері». Я слухала і не розуміла, як мені влізти в той текст, адже там наче син говорить. Аж раптом я почала співати «Колискову» — наче син проріс квіткою, а мати до нього звертається. Я і зараз бачу цю пісню саме через цей образ. Пам’ятаю, я хворіла, а записати треба було швидко, тому моя частина більше не вокальна, а виконана від материнського серця», — розповіла Ніна Матвієнко в програмі «Точка опори».

Ніна Матвієнко
Ніна Матвієнко
пресслужба

Ніна Матвієнко розповіла, як через тривоги та обстріли провела свій День народження у жовтні на вулиці, щоб мати можливість приймати вітальні дзвінки, бо в будинку не було зв’язку. Гостя «Точки опори» пригадала 24 лютого, яке зустріла вже не в Києві, а в селі Обухівського району. Туди артистка з родиною виїхала 23 лютого, бо в неї було передчуття, що «завтра буде війна». Народна артистка України зізналась, що в найтяжкі моменти її підтримує український дух.

«В українців є така харизматичність. Коли найтяжче, вони мужніють, збираються до купи і не панікують. Це наше щастя і наш вихід із цієї ситуації. В паніці багато шкоди робиться. Тому я стараюсь не панікувати. В такі моменти, я сама з собою розмовляю і вмовляю не панікувати», — говорить Ніна Матвієнко.

У розмові зі Світланою Леонтьєвою Ніна Матвієнко також зізналась, чому не виїхала за кордон разом з донькою, та розповіла, як живе і чим займається зараз Тоня.

«Вона дуже сумує там, бо це інший світ для Тоні. Вона з України. Вона її так любить. Вона живе Україною. Хоча концерти вже й там дає, але додому хоче. Не була б вона Матвієнко: я так само дивилася на все це, на світ милувалася, але яка б не блукала, ніде немає так, як у нас. Розумієте, моя земля, Україна – це моя точка опори, якби я була десь, я б висохла, як озерце», — наголошує Ніна Матвієнко.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: