Незважаючи на те, що в перші тижні широкомасштабного вторгнення РФ був практично бум на шлюб, розлучення також часто трапляються, хоча згідно зі статистикою Міністерства юстиції немає такого сплеску. Навпаки зафіксовано навіть невелике падіння: за перше півріччя 2022 року розлучилися 7632 пари, тоді як за аналогічний період 2021-го – 13153. Хоча можна припустити, що деякі пари не знають, як розлучитися у воєнний час, особливо коли один із подружжя за кордоном або на окупованій території, тому відкладають процес шлюбу.

Як розлучитися під час війни: які документи подавати

Воєнний стан не є перешкодою для розірвання шлюбу, і розлучення відбувається за тими самими правилами, що й до воєнного стану.

Куди подавати документи? Якщо пара не має неповнолітніх дітей, спільно нажитого майна і ніхто не заперечує проти розірвання шлюбу, можна подати документи до РАГСу.

Якщо у пари є неповнолітні діти або хтось із подружжя проти розлучення, документи потрібно подавати до суду.

Не можна подавати на розлучення, якщо дружина вагітна або у пари є спільна дитина до року. Розлучення в таких випадках можливе лише в окремих випадках за ініціативою дружини.

Які документи потрібні? Потрібно подати копію паспорта, свідоцтво про шлюб та заяву на розірвання шлюбу чи позов до суду.

Як розлучитися, якщо один (або обидва) з подружжя за кордоном

Якщо подружжя перебуває за кордоном, і у них немає неповнолітніх дітей, спільно нажитого майна і обоє згодні розірвати шлюб — можна подати всі документи до найближчого консульства. З собою потрібно мати паспорти, ідентифікаційні коди, оригінал свідоцтва про шлюб. Якщо подружжя має дітей чи інші спірні моменти, то розлучатися доведеться в Україні. Для цього необхідно повернутися до країни або знайти адвоката, який подасть позов та зможе захистити інтереси подружжя у суді.

Як розлучитися, якщо один із подружжя знаходиться на окупованій території

Партнер із окупованої території має приїхати до найближчого міста, підконтрольного Україні (де працюють РАГСи та суди), оформити нотаріально засвідчену заяву до РАГСу про розірвання шлюбу. Потім цю заяву передати іншому з подружжя та повернутися додому.

Якщо розірвання шлюбу в РАГСі неможливе, то доведеться подавати позов до суду. Як правило, це суд за зареєстрованим місцем перебування відповідача. Але є кілька випадків, коли позов можна подати за власним місцем проживання (неповнолітні діти, станом здоров'я або з інших поважних причин).


Вам буде цікаво почитати на Ivona: