Як би ви не готувалися до появи малюка, спочатку він здаватиметься вам кимось типу інопланетянина. Мало того, що треба забути про звичне життя, а іноді й про себе. Так ще й зовсім не зрозуміло, що робити з цією маленькою грудочкою щастя. Як правильно брати малюка на руки? Як купати? А головне, як зрозуміти, що він хоче. Адже тільки в одного плачу може бути 12 причин. А є ще мова тіла. Чому сучить ніжками? Що намагається показати? На ці та ще тисячу подібних питань вам доведеться шукати відповіді методом спроб та помилок.

Щоб полегшити життя мами з новонародженою дитиною, педіатри склали список основних звуків та жестів, які використовує немовля для демонстрації своїх потреб. Не завжди підказки працюватимуть з точністю до 100%, однак у багатьох ситуаціях цей чек-лист допоможе вам розібратися в тому, що саме потрібно дитині зараз. 

Мова тіла

Рефлекторні рухи малюка можуть багато розповісти про його самопочуття та потреби. Уважно стежте за мовою тіла дитини і навчитеся правильно інтерпретувати найпоширеніші жести немовляти.

Стискає руки в кулачки. Розслаблені та розкриті долоні говорять про те, що дитині комфортно. А от якщо він стискає руки в кулачки - швидше за все, він голодний. Вчасно помітивши цей знак і погодувавши малюка, ви можете уникнути голодного плачу.

До речі, у процесі годування ви можете помітити, як руки дитини мимоволі розтискаються – це ознака того, що вона вгамувала голод.

Вигинає спинку. У перші місяці життя дітки часто вигинаються «дугою». У віці до двох місяців цей знак говорить про те, що малюка турбує животик. Якщо дитина постійно вигинає спинку після їжі, цілком можливо, що у неї кислотний (або гастроезофагеальний) рефлюкс: явище, при якому їжа зі шлунка може закидатися назад у стравохід. Для немовлят це вважається нормою і проходить по мірі дорослішання. Намагайтеся годувати малюка частіше, але у меншому обсязі.

Також вигинання спинки віком до двох місяців може вказувати на те, що дитину турбують гази чи кольки. У цьому випадку все, чим ви можете допомогти малюкові, це пережити складний період разом із ним. Найчастіше роздягайте дитину і укладайте на себе (так званий контакт «шкіра до шкіри»), носіть на руках, співайте пісні і погладжуйте животик.

Дітки старше двох місяців (коли етап кольок пройдено) вигинають спинку від втоми чи невдоволення. Проаналізуйте ситуацію: можливо, вашому малюку вже давно час спати.

Підтискає ніжки. Це ще одна ознака дискомфорту в животі, спричиненого рефлюксом, газами чи кольками. Таким чином малюк намагається зменшити болючі відчуття.

Смикає себе за вушка. Цей жест часто зустрічається у дітей першого та другого місяця життя. З його допомогою дитина просто вивчає своє тіло. Однак зверніть увагу: якщо рух повторюється часто, і при цьому малюк плаче, можливо, у нього болить вухо, і потрібно відвідати лікаря.

Різко скидає ручки. Цей жест свідчить про те, що дитина злякалася. Причин може бути безліч. Наприклад, гучний звук, яскраве світло, різке пробудження від сну, раптова поява знайомої і тим більше незнайомої людини. В цьому випадку візьміть малюка на руки та постарайтеся повернути йому відчуття спокою.

Мова плачу

Існує щонайменше 12 причин, які можуть викликати плач у немовляти. Ми ж перерахуємо базові стани, про які малюк може сигналізувати плачем. І так, у кожному випадку плач буде різним за силою, інтенсивністю та тональністю.

Голодний плач. Перший привід для плачу грудної дитини – це, звичайно, голод. Коли малюк хоче їсти, він видає особливі звуки: плач може починатися з похникуючих  з наступним наростанням до низьких і переривчастих звуків. При цьому дитина може прицмокувати і крутити головою у пошуках грудей.

Призивний плач. Плач-призив виникає тоді, коли дитина хоче, щоб її взяли на руки. На початку для нього характерні короткі епізоди: малюк може поплакати 5-10 секунд, потім робить паузу в очікуванні, що до нього хтось підійде, а потім плаче знову. Якщо реакції довгий час немає, такий плач переростає у безперервний.

Сонний плач. Коли дитина втомилася і хоче спати, спочатку вона видає звуки, схожі на незадоволене покректування. При цьому він може вигинати спинку, терти очі або смикати себе за вуха. Якщо її в цей час не вкласти спати, плач наростає і може закінчитися справжньою істерикою, яка говорить про перевтому.

"Дискомфортний" плач. Буває, що малюка турбує брудний підгузник, йому надто жарко, одяг тере шкіру або є інші причини, які завдають йому дискомфорту. У такому разі він повідомить вас про це уривчастим вимогливим плачем. При цьому крутитиметься і всіляко демонструватиме, що йому незручно

Плач від болю. Якщо у дитини щось болить, плач буде монотонним та безперервним, з періодичним посиленням до істерики. Заспокоїти малюка в цьому випадку неможливо: у моменти, коли ви берете його на руки, плач може ставати тихішим, але не припинятися. Врахуйте, що плач від болю зовсім не обов'язково буде гучним: у хворої дитини може просто не бути сил на гучні звуки.

Мова звуків

Тільки в перші кілька днів батькам здаватиметься, що звуки, які видає малюк, однакові. Потім чуйне мамине вухо може вловити і розрізнити до кількох десятків різних звуків і тональностей, з якими крехтить, гукає і лепече дитина. Австралійська дослідниця Прісцілла Данстен склала своєрідний «словник грудничка». Мами, які його випробували, кажуть, що у 8 випадках із 10 все сходиться.

"Ня" ("не") - "Я голодний". Цей звук передує голодному плачу та фазі стиснутих кулачків. Його малюк починає видавати за першого відчуття голоду. Звук утворюється за рахунок смоктального рефлексу, коли дитина притискає язичок до неба.

«Е-е» («еї») – «Зригуватиму». Цей звук утворюється за рахунок того, що дитина рефлекторно намагається виштовхнути зайве повітря зі стравоходу. Почувши його, мама повинна підняти малюка вертикально і розташувати так, щоб його підборіддя лежало на плечі. Так можна полегшити дитині зригування.

"Хе" - "Мені незручно". Цей звук нагадує покректування дідка, і сигналізує про те, що дитину турбують якісь зовнішні чинники. Це може бути повний підгузник, холод чи спека, бирка на одязі, що дряпає шкіру. Маля крутиться, крутиться і смикає ручками, а з відкритого ротика вилітають саме такі звуки.

"Іео" ("іеу") - "Болить живіт". Цей звук, схожий на стогін, дитина видає на видиху, напружуючи при цьому животик. Зазвичай це трапляється, коли його турбують гази чи кольки.

"Ау" ("оу", "оі") - "Я втомився". Звук, схожий на позіхання, повідомляє батькам про те, що дитина хоче спати. Такий звук втоми утворюється від того, що малюк складає губи трубочкою і при цьому виштовхує повітря назовні. У цьому випадку, не чекаючи сонного плачу, можна починати заколисувати дитину.

Вам також буде цікаво прочитати:

Мама не против: эксперименты детей звезд со своим полом

Как выглядят жены и дети главных "крашей" украинцев - Арестовича и Кима