Простатит — це запалення передміхурової залози — суто чоловічого органу, таким чином це захворювання може розвиватися тільки у чоловіків. У жінок є аналоги простати - залози Скіна, запалення яких має схожі симптоми з простатитом. Простатит — досить поширене захворювання, і становить 8% від урологічних захворювань США.

Симптоми та небезпека простатиту

За словами лікаря-уролога, члена Європейської, Української та Міжнародної асоціацій урології Антона Глєбова, простатит може розвиватися без явних ознак, чоловік може переносити заяву безсимптомно протягом двох-трьох і навіть десяти років. Однак це тільки посилює пошкодження тканин передміхурової залози і викликає незворотні процеси у всій сечівнику.

Проте часто у пацієнтів виявляються такі симптоми: дискомфорт у нижній частині живота, болі при сечовипусканні та дефекації, часті позиви до сечовипускання, прискорюється сім'явипорскування, зниження потенції. Також простатит може впливати на загальне самопочуття, а при гострому простатиті можуть додаватися: висока температура, жар, лихоманка, біль у промежині, паху, над лобком та в зоні заднього проходу.

Профілактика простатиту

Щоб попередити захворювання, необхідно звернути увагу на фізичну активність, харчування, перебування в комфортних умовах і сексуальне життя.

  • Важливо уникати переохолодження. Адже будь-яке повторне переохолодження може бути початком хвороби. Тому важливо одягатися за погодою, а якщо має бути тривале перебування на холоді, важливо утеплюватися.
  • Фізична активність. Не варто уникати фізичної активності, адже це призведе до застою крові у малому тазі. Не обов'язково йти до зали, можна влаштовувати тривалі піші прогулянки, працювати на свіжому повітрі, займатися плаванням, або робити невелику 15-хвилинну зарядку щодня.
  • Правильне харчування. Слід зменшити в раціоні кількість гострих, жирних та солоних страв, а додати свіжі овочі, фрукти, горіхи та рибу. Таким чином, в організм потраплятимуть важливі вітаміни та мікроелементи, необхідні для чоловічого здоров'я.
  • Сексуальне життя. Профілактикою простатиту називають здоровий секс.

Харчування та вітаміни для хворих на простатит

Пацієнтам із простатитом лікарі рекомендують додати мінерали та рослинні речовини до раціону. Йдеться про насіння гарбуза (джерело мікроелементів та антиоксидантів, надають anti-age ефект на чоловічу статеву систему), насіння льону (багаті магнієм, вітамінами групи Б, фосфором, жирними кислотами), цинк та селен (природні антиоксиданти, приводять у норму метаболізм), вітамін С (позитивно впливає на імунну систему).


Вам буде цікаво почитати на Ivona: