Через широкомасштабну агресію РФ багатьом українцям довелося переїхати в нові місця проживання, також деякі лікарі могли виїхати за кордон і підтримувати зв'язок з ними стало проблематично. Тому багатьом українцям довелося змінити сімейного лікаря. Як це зробити, розповіли у Міністерстві охорони здоров'я України.

Як поміняти сімейного лікаря та скільки разів можна це робити?

Для того, щоб поміняти сімейного лікаря, необхідно лише укласти декларацію з новим фахівцем, а стара автоматично анулюється. Перепідписувати декларацію із сімейними лікарями можна стільки разів, скільки вам потрібно. Проте у МОЗ рекомендують за можливості зберігати контакт з вашим лікарем, оскільки чим довше лікар вас знає, тим краще розуміє його особливості та ефективніше допомагає.

У якому разі припиняється чинність декларації із сімейним лікарем?

Декларація не втрачає чинність, якщо ви не відвідуєте свого лікаря зовсім або робите це дуже рідко. Є кілька причин, коли декларація анулює Заголовок 3:

  • У разі ліквідації юрособи або ФОП тієї установи, до якої ви подали декларацію
  • Якщо ваш лікар звільнився, тоді необхідно укласти декларацію з іншим лікарем
  • Декларація дитини з педіатром втрачає чинність у день її 18-річчя, тому потрібно підписати нову декларацію із сімейним лікарем

Як дізнатися, якщо у найближчій поліклініці чи лікарні лікарі, з якими можна підписати декларацію?

Вся інформація про лікарів та установи, які мають договір з НСЗУ, міститься у Національній службі здоров'я України. На жаль, через війну вся інформація закрита, проте її можна отримати по телефону в контакт-центр НСЗУ – 16-77. Оператор підкаже найближчі установи, де є лікарі, з якими можна укласти декларацію.

Як змінити номер телефону пацієнта?

Якщо у пацієнта змінився номер телефону, його потрібно замінити у декларації. Це можна зробити через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі «Громадянам». Для цього потрібно зазначити прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, ідентифікаційний номер, документ, що засвідчує особу, його серію та номер, а також електронний підпис (можна отримати у фіскальній службі, казначействі або Приватбанку). Тому запит НСЗУ змінює налаштування і з'являється можливість оновити номер. Після цього потрібно звернутися до лікаря, з яким підписано декларацію, та оновити свій номер.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: