Багато хто любить літо за теплу сонячну погоду та відпустку, інші ж, навпаки, скаржаться на спеку та комах, що жалять. Справді, влітку отримати укус оси, бджоли, шершня простіше простого. Що ж робити, якщо вас вкусив шершень, які симптоми можуть виникнути та для кого укус особливо небезпечний.

Укус шершня: чим небезпечний

Для здорових людей укус шершня не є небезпечним, тільки неприємний, адже досить болючий. Хоча деяким може справді не пощастити, адже укус може призвести до задухи, анафілактичного шоку і навіть смерті. Так, наприкінці липня 2022 року лікарі на Закарпатті заявили, що від укусів шершня померло двоє чоловіків ще до приїзду швидкої допомоги. Для кого ж укус шершня дуже небезпечний? Для тих, у кого є алергія на укуси комах, астма, якщо шершень вжалив у шию, грудну клітину або обличчя (можливий набряк органів дихання), а також якщо людину вкусили відразу кілька шершнів.

via GIFER

Укус шершня: симптоми та перша допомога

Симптоми при укусі шершня діляться на легкі та важкі. До легких відносяться: почервоніння та набряк на місці укусу, сильний біль, свербіж. У складних випадках симптоми після укусу можуть бути такими: запаморочення, утруднення дихання, нудота та блювання, судоми, тахікардія, анафілактичний шок.

Перша допомога після укусу шершня:

  1. Дістаньте жало пінцетом, якщо воно залишилось у рані.
  2. Продезінфікуйте місце укусу перекисом водню або промийте водою з милом.
  3. Прикладіть до рани щось холодне, отрута буде повільніше поширюватися у крові.
  4. Прийміть антигістамінний засіб та пийте багато рідини.

Після укусу шершня кілька днів не можна вживати алкоголь, оскільки він сприяє набрякам. Якщо у людини спостерігаються тяжкі симптоми, викличте швидку. Людям з алергією на укуси тварин слід ввести в м'яз епінефрин.

Правила поведінки поруч із шершнями

Як правило, шершні не шкодують без причини. Агресію можуть викликати дотики до комах або їх гнізда. Не вживайте солодкі продукти та напої близько до місця проживання шершні, оскільки вони можуть захотіти розділити з вами трапезу. Якщо шершень залетів у квартиру, постарайтеся його вигнати, а якщо поряд з вашим будинком є ​​гніздо шершні — краще викликати дезінсекторів.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: