За три місяці повномасштабної війни українці встигли просто прикипіти до своїх гаджетів та екранів телевізорів. Багато хто навіть не може робити повсякденні справи, не перевіряючи, що пишуть у телеграм-каналах кожні кілька хвилин. Але залежності від новин можна позбутися. Як це зробити, розповідає психологиня та ведуча «Ранку у великому місті» (ICTV) Юлія Зорій у другому випуску digital-проекту «Що робити, якщо…?» від Нового каналу.

«Бажання постійно читати новини у стресових ситуаціях – це ілюзія контролю. Я знаю, що відбувається, а відповідно, контролюю ситуацію. Взагалі ілюзія контролю – це схильність людей трішки перебільшувати свою здатність контролювати події та результати, на які ви навряд чи можете вплинути. Але з іншого боку ця ілюзія контролю виконує захисну функцію. Вона знижує тривожність, додає сил та оптимізму. Але лише на певний час, бо це таки ілюзія», – наголосила Юлія Зорій.

Як розпізнати залежність від новин: головні симптоми

Щоб переконатися, чи є залежність від новин, варто спостерігати за собою. Про таку проблему свідчать такі симптоми:

  • дратівливість після перегляду новин
  • порушення сну
  • порушення концентрації уваги
  • фізичне та психічне виснаження.

Щойно ви виявили залежність від новин, спробуйте позбутися цієї згубної для вас звички:

Як позбавитися залежності від новин: поради психолога

  1. Контролюйте, скільки часу ви приділяєте перегляду новин. Сформуйте режим дня – час на приготування їжі, фізичні навантаження, спілкування з дітьми, роботу тощо. А також складіть свій умовний графік відслідковування новин і не порушуйте його. Наприклад, ви читаєте стрічку по півгодинки вранці, вдень та ввечері. Також можете домовитися чергувати відслідковування з тим, хто поруч, а потім переповідати найважливіше.
  2. Дотримуйтеся інформаційної гігієни під час війни. Занурити нас в інформаційний хаос, де панують страх, тривожність та невизначеність – це мета ворога. Тому не можна вірити всьому, що ви читаєте. Оберіть для себе ті ЗМІ, телеграм-канали, експертів, яким ви довіряєте і за якими слідкуєте вже певний час.
  3.  Перевіряйте інформацію у першоджерелах. Усі можуть помилятися – навмисно чи випадково.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: