Читайте також: Как не сорваться с диеты: советы бывалых

Лікар-дієтолог Борис Скачко – автор книги "Як пережити спеку". У ній на цю тему понад 500 порад, і значна частина з них присвячена тому, як необхідно харчуватися в спекотні дні, щоб залишатися здоровим і бадьорим. Прислухайтеся до цих рекомендацій - і ви відчуєте, що випробування спекою на міцність пройде вам набагато легше, ніж зазвичай.

Чого не можна їсти і пити в спеку

Червоне м'ясо

У ньому багато білкових токсинів, які вимагають багато води для очищення. Якщо води не буде достатньо, тоді у любителів є у спеку, скажімо, яловичину, можуть утворитися каміння у нирках. Не дарма у спекотній Індії корова вважається священною твариною, і там заборонено їсти яловичину.

До 30 градусів можна їсти птицю, а от якщо на вулиці стоїть 35-градусна спека, то і від курятини з індичкою варто відмовитися, і віддати перевагу рибі та морепродуктам, які містять легший білок.

Хліб та інші злакові продукти

Глютен, що міститься в них, сприяє склеюванню еритроцитів, а значить, робить нашу кров густішою. У спеку вона й так густа. При цьому зростає ризик тромбозу, особливо якщо людина має проблеми в роботі серцево-судинної системи.

Солодощі

Вони мають той же ефект, що згущує кров. Крім того, десерти з кремом, безе дуже швидко в спеку псуються, перетворюючись на справжню біологічну зброю. Ними легко отруїтися. Можна собі дозволити трохи натуральних солодощів. Наприклад, фініки – кілька плодів можуть подарувати енергію, коли зовсім не хочеться їхати.

В жаркий день нужно выпивать жидкости около 5% от массы своего тела/фото pexels
В жаркий день нужно выпивать жидкости около 5% от массы своего тела/фото pexels

Кава та інші кофеїнсодержащіе напої

Кофеїн є не тільки в каві, а й у чаї, особливо в зеленому, у різних енергетиках. Він підстьобує наш стомлений організм, змушуючи серце битися частіше, кров бігти швидше. Але під час спеки такий струс загрожує серцево-судинними проблемами. Втомленому серцю потрібен спокій, а не допінг.

Але при правильному підході кави в спеку все-таки випити можна: вона додасть необхідної енергії. Тільки треба робити це як араби. Не бігу, а під час відпочинку. З кардамоном, оскільки він нейтралізує негативний вплив кофеїну на серцевий м'яз. Також важливо, щоб кава не була надто концентрованою.

Алкоголь

Теж є стимулятором. Крім того, за рахунок своєї калорійності, змушує організм виробляти більше енергії, підігріваючи нас. Якщо вже пити алкоголь у спеку, то тільки добре розбавлений, у складі легких літніх коктейлів.

Лучшее питание в жару - овощи и фрукты/ фото pexels
Лучшее питание в жару - овощи и фрукты/ фото pexels

Що їсти і пити під час спеки

Легку рослинну їжу. Природа нам у цьому допомагає достатком ягід, овочів, фруктів. Але не забувайте і про білку тваринного походження. Він потрібний нашим клітинам для «ремонту» та «будівництва». Його можна отримати з яєць, кисломолочних та молочних продуктів. Тільки не дуже жирні. Сметана, твердий сир із високим відсотком жирності також сприяють згущенню крові.

Дуже важливо пити достатньо рідини. Компоти, соки, морси, звичайна вода – у середньому потрібно випити 5% від маси вашого тіла. А от сердечникам кількість рідини в спеку має розрахувати їхній кардіолог. Тому що для них надмірна кількість рідини загрожує великим навантаженням для серцево-судинної системи.

Вам буде цікаво почитати:

Як пережити спеку в місті: 7 головних правил

SPF-порятунок: ТОп-7 суконь, які вбережуть від спеки