У вівторок, 2 серпня 2022 року, православні віруючі святкують День пам'яті пророка Іллі. Святий був заступником істинної віри, пророком та чудотворцем. Вважається, що він мав здатність брати голими руками вогонь і всіляко ним маніпулювати. У народних віруваннях святий Ілля їздить на вогняній колісниці, посилаючи на землю грім та блискавки. Вогняна колісниця — один із символів святого, не раз мелькає в історії про Іллю Пророка. За переказами за свої подвиги Ілля зійшов на Небеса ще живим, саме колісниця доставила пророка прямо до Бога.

Читайте також: ТОП-5 зірок шоубізнесу та політиків, які звинувачувалися в інцесті

Ілля Пророк шанується не тільки в православній вірі, образ святого знайшов своє відображення в католицтві, іудаїзмі та мусульманстві. Згідно з єврейською Біблією (Танаха) Бог пошле на землю Іллю перед другим пришестям Христа.

Читайте також: Перший із трьох ексчоловіків Джей Ло заявив, що не вірить у довговічність її шлюбу з Аффлеком

2 серпня насамперед релігійне свято, тому головною традицією цього дня є відвідування храму та читання молитов святому за здоров'я та сімейне благополуччя. Також вважається, що святий Ілля заступається за закоханих і молодих родин. Останні зазвичай звертаються до нього, сподіваючись зачати дитину. Також у церкві на Іллю святять хліб та свіжі фрукти, якими потрібно пригоститися самому, потім поділитися з близькими та нужденними.

У слов'янських народів із приходом християнства святий Ілля став кимось подібним до аналога язичницького Перуна — бога блискавок, грому та родючості. Не дивно, що до Іллі звертаються з надією на рясний урожай або у разі страшної посухи.

У народі вважалося, що на Ільїн день літо потихеньку йде на спад, а осінь починає вступати у свої законні права: трава і листя змінюють свій колір, ночі стають холоднішими, комахи впадають у сплячку.

Що не можна робити на Іллю 2 серпня?

Робота в полі, саду чи городі в Ільїн день під забороною. Той, хто порушив правило, ризикує відчути на собі кару небесну — його може вразити блискавка, пущена святим Іллею.

Не можна також купатися у відкритих, природних водоймах — нечиста сила, яка там живе, може потягнути на дно.

​ Інші свята 2 серпня 2022

  • День пам'яті загиблих воїнів-десантників різних часів та поколінь в Україні
  • День сидіння на підвіконнях
  • День народження поштової скриньки
  • Слов'янське свято «Перунів день»

Іменини 2 серпня

За православним календарем День ангела відзначають: Аарон, Аврамій (Авраам, Авраамій), Олександр, Олексій, Опанас (Афанас, Апанас), Георгій, Євфимій, Ілля, Іоанн (Іван), Кассіан (Касьян), Костянтин, Косьма, Леонтій (Леонт), Микола, Петро, ​​Сава, Сергій, Тихон, Феодор.

За католицьким — Август, Євсевій.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: