Трійця — одне з найшанованіших свят для православних християн. Церква відзначає Трійцю або Духів День у 50 день після Великодня. У 2022 році православний Великдень відзначали 24 квітня. Таким чином, дата Святої Трійці 2022 року в Україні припадає на 12 червня, неділю (цей день є в Україні офіційним вихідним днем).

Історія свята Трійці

Згідно з книгою Дій апостолів, Святий Дух зійшов на апостолів на 50-й день після Воскресіння Христового. Того дня апостоли зібралися в Сіонській світлиці в Єрусалимі і стали молитися. Несподівано почувся шум, і з'явилися вогняні язики, які спочивали на кожному з них.

Після зходження Святого Духа апостоли помітили, що вони навчилися зцілювати і пророкувати. При цьому вони ще й заговорили різними мовами: знання мов їм було дано, щоб нести Слово Боже світом. Після цього учні Христа і вирушили в різні частини світу, щоб повідати всім мешканцям планети про життя Господнє та його болісну смерть за гріхи всього людства.

А офіційне встановлення такого свята, як Трійця, відбулося в 381 році, коли в Константинополі був скликаний II Вселенський собор, на якому було сформульовано вчення про Трійцю. Саме тоді затвердили догмат про рівність та єдиносущність усіх Божих осіб.

А ось наші предки слов'яни стали відзначати Трійцю набагато пізніше – лише через 300 років після хрещення Русі, тобто наприкінці XIII – на початку XIV століть.

Народні традиції Трійці

Нашим предкам важливо було не просто навести лад у будинку на свято, а прикрасити все. Трійця завжди символізувала собою початок літа і весь святковий тиждень нерідко називався Зеленим. Головною окрасою свята є зелені вінки та гілки дерев. Багато віруючих цього дня приносять із собою до церкви кілька гілок берези, щоб освятити їх, а потім поставити в себе вдома, щоб захистити свій будинок від усього зла.

Ще одна традиція Троїцина дня – влаштовувати застілля та запрошувати на урочистість усіх родичів, друзів та близьких.

Раніше на День Святої Трійці влаштовувалися справжні народні гуляння з хороводами, піснями та танцями.

Також у Троїцин день завжди було прийнято свататися. Вважається, що, якщо вас посватали на Трійцю подружнє життя буде благополучним та щасливим.

На Трійцю заготовляли віники для лазні. Відповідно до народних повір'їв у цей день трави та рослини мають особливі цілющі властивості, тому віники з них очистять не тільки тіло, а й душу.

Наші пращури вірили, що на Трійцю активно поводиться всяка нечисть, русалки і лісовики. Для того, щоб їх задобрити у воду, кидали різні крупи. А наступного дня після Трійці можна було знайти скарб.

Ворожіння на Трійцю

Цього дня дівчата могли дізнатися про своє наречене і навіть зустріти його. Вироблялася ворожба за допомогою сплетеного з трави вінка, який увечері спускали на річку:

  • Вінок, що швидко сплив, символізував благополучний рік для дівчини.
  • Вінок, який пливе повільно і неквапливо, говорить про те, що його власниці великих змін у житті чекати не варто.
  • Вінок, що затонув на очах, особливо поблизу берега, обіцяв нещастя.

Прикмети та заборони на Трійцю

Що не можна робити на Трійцю:

  • На Трійцю не можна працювати та займатися фізичною працею. Дозволяється деяка робота по дому: приготування їжі та годування худоби.
  • На Трійцю не можна шити, прати, різати, стригтися.
  • У Троїцин день не можна працювати на землі: заборонено копати землю, садити рослини, косити траву та рубати дерева.
  • Цього дня також не можна ображатися на близьких, думати про погане та сумувати.
  • На Трійцю не проводять вінчання.

Погодні прикмети на Трійцю:

  • Якщо на Трійцю стоїть спека – літо буде посушливим.
  • Дощ вважається гарною прикметою на Трійцю: варто чекати теплого, сонячного літа та гарного врожаю.

Вам буде цікаво почитати на Ivona: