День захисників та захисниць в Україні відзначають 14 жовтня. Хоч це й відносно молоде свято, має цікаву історію, адже цього дня в Україні традиційно вшановували захисників країни. Коли з'явилося свято і як відзначаємо його 2022-го, читайте на Ivona.

День захисників та захисниць України: історія свята

У березні 2015 року Верховна Рада України підтримала перенесення святкування Дня захисника України з 23 лютого на 14 жовтня. Цей законопроект ще у 2014 році вніс до парламенту президент України Петро Порошенко. Таким чином, День захисника України, який відзначають 14 жовтня, став державним святом, а отже й офіційним вихідним. Таким чином День захисників України широко відзначають з 2015 року. Проте раніше це свято називалося лише Днем захисників України. «Захистниць» у назву свята додали у 2021-му.

Зазначимо, що це не єдине свято сьогодні. Так, цього ж дня 14 жовтня відзначають День українського козацтва та День створення УПА. Ці два свята також присвячені захисникам України, які виборювали нашу незалежність у минулому. Тож не дивно, що сучасне свято вирішили відзначати 14 жовтня.

У День захисника України православні віруючі також святкують важливе та шановане в нашій країні релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці.

Варто зауважити, що це свято має й іншу назву – Козацька Покрова, що свідчить про шанобливе ставлення українських воїнів до значних релігійних дат. Козаки вірили, що свята Покрова Пресвятої Богородиці охороняє їх, а Богоматір вважали своєю заступницею та покровителькою.

Історично цього дня було прийнято згадувати та віддавати належне козацькій доблесті. Саме 14 жовтня на Січі обирали нового отамана та влаштовували свято козацької мужності та відваги.

День захисників та захисниць України у 2022: як відзначаємо

Традиційно День захисників та захисниць України був офіційним вихідним днем. Проте, 2022-го через широкомасштабну агресію РФ та згідно із Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану» додаткові державні вихідні було скасовано. Таким чином сьогодні це звичайна робоча п'ятниця.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: