29 серпня відзначаємо Третій Спас, названий у народі Горіховим. Як ще називають Горіховий Спас, які традиції та прикмети має свято, дізнайтесь на Ivona.

Третій Спас – народне свято, яке у православних християн відзначається 29 серпня. У народі Третій Спас зветься також Хлібним, Холщовим, Горіховим, Малим або Спасом на полотні.

Читайте також: Заборони дня 29 серпня 2022 року: що не можна робити на Горіховий Спас

Цього дня святкували і перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа з Едеси в Константинополь, і початок збирання горіхів. Селяни сіяли озиме жито, а городяни починали торгувати полотнами та полотнами.

Горіховому Спасу передує двотижневий Успенський піст (з 14 по 27 серпня) та свято Успіння Пресвятої Богородиці, з яким пов'язували закінчення жнив хлібів. Цього дня пекли пироги з борошна нового врожаю і примовляли: «Третій Спас – хліб припас», «Як гарний третій Спас, буде взимку квас».

Горіховий Спас 2022
Горіховий Спас 2022
depositphotos.com

Читайте також: Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дата та традиції

Хлібний (Горіховий) Спас не прийнято відзначати якимось особливим чином, тому що в цей час збирання врожаю було в розпалі, і нашим предкам було не до розваг. Вони вранці відвідували церкву, святили горіхи, хліб, зерна та вирушали готувати ниву до озимих посівів. Тим не менш, деякі святкові звичаї все ж таки дотримувалися - пекли хліб для незаможних, пригощали горіхами рідних і перехожих, на вечерю подавалися пироги з горіхами та іншими дарами літа.

Традиції та прикмети Горіхового Спасу
Традиції та прикмети Горіхового Спасу
depositphotos.com

Звичайно ж, існувало безліч прикмет та обрядів, пов'язаних із Третім Спасом. Так, якщо знаходили два горіхи, що зрослися, то лівою рукою їх укладали в гаманець - такий горіх давав людині грошову удачу на цілий рік.

Читайте також: Ореховый соус: секрет приготовления удачной заправки

Молоді дівчата ворожили по горіхах і впізнавали свою долю на рік уперед. Перший зірваний горіх треба було обов'язково з'їсти і на його смак визначити що чекає наступного року. Якщо горіх виявлявся стиглий і солодкий до великої любові; гіркий горіх – улюблений буде змінювати; якщо горіх недозрів – чекай на важливу звістку; а якщо гнилою виявився – бути біді.

З приходом Третього Спасу осінь повністю вступає у свої права. Відповідно до народних прикмет грозовий серпень віщує довгу теплу осінь. На Горіховий Спас відлітають останні ластівки, а якщо до 29 серпня відлітають журавлі – зима буде рання.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: