Громадська думка безумовно важлива, вона відіграє велику роль у формуванні особистості. Але рахуватися з кожним зітханням чи дивним поглядом не варто, інакше можна перетворитися на невпевнену людину, яка не зможе і кроку ступити без схвалення. Як ставитись до думки інших людей зі скіптицизмом – читайте у матеріалі.

Люди завжди складатимуть думку про вас. Змиріться

Думки можуть бути різними, позитивними чи негативними, але вони завжди будуть. Тому, по-перше, варто визнати і змиритися, що люди щось про вас думатимуть. Спробуйте ставитись до цього нейтрально, як тому, що ніколи не змінить ваш внутрішній чи зовнішній світ.

Розберіться, що заважає вам жити, як ви того бажаєте

Сядьте та подумайте, що заважає вам будувати кар'єру, стосунки, здійснити мрію. Навряд чи це буде думка інших людей, це, швидше за все, будуть конкретні страхи та комплекси.

Визначте, що насправді важливе для вас

Про це можна подумати у вільний час або скласти список цінностей, практик чи людей, які змушують вас відчувати щасливими та розсудливими. Це може бути наявність роботи, хороші стосунки з партнером, достатній час на хобі чи наодинці із собою. Навряд чи в цьому списку опиниться пункт із думкою оточуючих.

Назвіть речі, якими ви пишаєтесь

Цей список варто зробити в «Нотатках» у телефоні, щоб регулярно додавати туди свої досягнення та перечитувати час від часу. Отже, до списку можна внести ті речі, які вам подобаються, вирішення особистих проблем, з якими ви впоралися, ваші досягнення на роботі, хобі, житті. Таким чином, ваш мозок буде знати, що вам є чим пишатися.

Визначте, що змушує вас почуватися добре

Це може бути хобі та проведення часу з різними людьми. Сплануйте свій графік таким чином, щоб виділити на ці заняття час. Коли ви будете сфокусовані на тому, що змушує вас відчувати добре, у вас буде менше часу на думки про негатив.

Дистанціюйтеся від того, що змушує вас відчувати погано

Ні, не варто тікати від проблем, просто не звертайте увагу на дрібні неприємності, з приводу яких не варто забруднюватися. Наприклад, соціальні мережі: якщо вас хтось або щось дратує в них, відпишіться від сторінки або профілю, закрийте коментарі.

Зверніться до психолога

Якщо всі способи боротьби з чужою думкою вам не допомагають, варто звернутися до фахівця, який допоможе впоратися проблемою і зрозуміти, чому для вас це важливо.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: