Тема особистих кордонів популярна та обговорювана багато років, проте далеко не всі вміють їх встановлювати. Це негативно позначається на житті та відносинах з оточуючими, тому краще не нехтувати такими навичками і все ж таки навчитися встановлювати кордони. Про те, як це зробити розповіли Шерон Мартін, автор книги «Кращі кордони», Сюзанна Деггес-Уайт – доктор філософії та Надра Гловер Тавваб та ліцензований терапевт та автор книги «Встанови кордони, знайди спокій».

Як встановити особисті межі: 6 правил

  • Позбутися почуття провини. Багато людей звикли ставити свої потреби на останнє місце, що псує їхнє життя. Не бійтеся, а головне, не почувайтеся винними, коли ви відмовляєте комусь або пропонуєте альтернативу, яка вам підходить.
  • Уявляти себе на місці іншого. Коли ви невпевнені в доцільності встановлення кордонів, уявіть себе на місці іншої людини. Наприклад, хтось просить вас про велику послугу, подумайте, чи змогли б ви цю людину попросити про таку саму. Якщо ні, варто відмовити у допомозі.
  • Починати з дрібниць. Щоб стати більш впевненою, вам варто встановлювати кордони з невеликих кроків. Наприклад, ви можете попросити друга, який спізнюється на зустрічі, бути більш пунктуальним. Така практика допоможе вам перейти до серйозніших питань.
  • Бути чесним із оточуючими. Якщо вам складно витримувати низку заходів та зустрічей з людьми, можна повідомити оточуючих, що вам потрібно більше часу для себе. Так, ви чесно вкажети на свої потреби та попросите небайдужих людей про турботу.
  • Знайти підтримку. Попросіть свого друга про підтримку у встановленні особистих меж. Якщо настане момент, коли ви захочете здатися або хтось знову почне порушувати ваші особисті межі – ваш друг може підтримати вас та підштовхнути до продовження роботи над собою.
  • Вірити в себе. Згодом деякі кордони можуть ставати гнучкими. Це може статися через зниження самооцінки. Пам'ятайте, що встановлення кордонів – це насамперед самоповагу, повагу інших людей та вимога ставитися до вас із розумінням.

Вам буде цікаво почитати на Ivona: