Зоровий контакт — важлива частина комунікації, проте не всі люди знають, як правильно це робити і навіщо це необхідно. Кар'єрний терапевт, засновниця навчально-консалтингового центру SkillsUp.ua Марина Мельник розповіла Ivona, що потрібно знати про зоровий контакт.

Кар'єрна терапевтка Марина Мельник. Фото: facebook.com/marina.melnick
Кар'єрна терапевтка Марина Мельник. Фото: facebook.com/marina.melnick

Нормально тримати зоровий контакт 40-60% часу. Більшість людей здатні лише на 30%. Є дані: закохані тримають контакт очей 75% часу спілкування. Топ керівники та переговорники – 90%. Відкритий погляд — ознака впевненості у собі, у співрозмовнику.

Однак у сьогоднішніх реаліях, коли багато спілкування відбувається онлайн, немає такого ефекту контакту очей, як при зустрічах наживо, але ти все рівно розумієш, коли людина дивиться не на тебе, а вбік, вище екрана або вниз. У такій ситуації кандидат має невпевнений вигляд. А коли помічаєш, що фахівець намагається тримати візуальний контакт, навіть через екран — йому можна довіряти; те, що він каже — так і є; і хочеться рухатися далі скринінгом. Наприклад, якщо помічаю таку поведінку під час прескринінгу — пропускаю кандидата на наступний етап. Зоровий контакт важливий як за живих, так і під час віртуальних зустрічей. Більше того, в онлайн-форматі це зробити простіше, ніж у офлайн.

Тому перед тим, як піти на важливу зустріч, спробуйте оцінити себе як ви тримаєте контакт очей. Поставте експеримент утримувати увагу на трикутній зоні між очима та ротом співрозмовника довше. 60% або 36 секунд за хвилину дозволять створити сприятливу атмосферу, встановити емоційний зв'язок. Тут дуже важливий ваш внутрішній настрій. Позитив, доброзичливість, впевненість — найкорисніші супутники за будь-якого контакту.

Трикутна область між очима та чолом називається зоною соціального погляду та вважається найбезпечнішим варіантом для комфортного спілкування. Співрозмовник не бачитиме вас як агресора чи вороже налаштованої людини. Встановлювати візуальний контакт за рахунок такого підходу — гарне рішення для нових знайомств, дружніх чи ділових зустрічей.

Крім трикутної області між очима та чолом існує ще дві:

  • зона інтимного погляду
  • зона силового погляду.

Інтимний погляд – це швидкий переклад зорового контакту між обличчям та тілом. Це робиться для того, щоб спочатку встановити стать людини, а потім зрозуміти рівень інтересу до неї. Зазвичай такий погляд використовують для того, щоб показати свою зацікавленість у будь-кому.

Силовий погляд — це трикутник лобо-очей. Такий зоровий контакт моментально змінює обстановку більш агресивну, серйозну, напружену. Подібний прийом найчастіше використовується для підвищення над іншою людиною, маніпуляцій або з метою переляку. Не рекомендую використовувати погляд сили під час романтичного, дружнього чи ділового спілкування.

Що робити, якщо боїшся зорового контакту?

Не дарма кажуть, що очі дзеркало душі. З усіх мов тіла саме погляд найкраще розкриває наші почуття та емоції. Це відбувається не так: зіниці несвідомо реагують на стимули, тому їх неможливо контролювати чи намагатися ними маніпулювати.

Так чому ж деяким людям зоровий контакт дається складно? Важливий момент: зараз ми говоритимемо про тих, хто уникає прямого погляду, а не просто іноді відводить його.

Якщо розглядати питання з погляду психології, це є кілька основних причин:

  • сильна дратівливість, агресія
  • невпевненість в собі
  • тривожність
  • страхи
  • підвищене почуття провини та сорому
  • страх бути спійманим на брехні.

Кожен із пунктів можна опрацювати з психотерапевтом. Але що робити, якщо хочеться почати змінюватись вже зараз?

Ловіть 7 рекомендацій, які допоможуть подолати страх зорового контакту

  1. Відстежте ваші тригери. Визначте ситуації, коли зоровий контакт вам дається найскладніше. Можливо, вам важко тримати погляд із незнайомцями чи з тими, хто вищий за посадою? Побудьте у цьому моменті, подумайте, чому так відбувається.
  2. Не квап себе. Хороший зоровий контакт – це непросто. Усі ті, хто вміє його тримати зараз, колись цьому навчалися. Дайте собі час, щоб освоїти соціальну навичку.
  3. Практикуйтесь на самоті або з комфортними людьми. Перший варіант може звучати дивно, але від цього він не перестає бути менш дієвим. Підійдіть до дзеркала і заведіть розмову із собою, дивлячись у вічі своєму відображенню. Не робіть це бездумно, пориньте в процес. Подібну вправу можна робити 2+ рази на тиждень — чудовий початок для досягнення результату. Другий спосіб – практика з людьми, біля яких ви почуваєтеся безпечно. Це можуть бути друзі, добрі знайомі, психотерапевт, партнер, батьки, родичі. Головне, щоб ви точно знали, що вас не засудять і підтримуватимуть. Велика перевага саме цього варіанта в тому, що можна (і потрібно!) попросити зворотний зв'язок у того, з ким ви практикуєтеся.
  4. Ставте невеликі цілі. Щоб досягти результату, треба йти невеликими, але впевненими кроками. Наприклад, однією з таких цілей може стати встановлення зорового контакту з колегою під час повсякденної розмови або з касиром у продуктовому магазині, коли він запитує, чи братимете пакет. І не забудьте відстежувати прогрес. Пропишіть завдання на тиждень, які допоможуть налагодити зоровий контакт з оточуючими, і підводьте підсумок щонеділі. Простежте, на якому моменті у вас з'являється завтик, а де починаєте відчувати легкість. І, звичайно ж, не забувайте про самопохвалу та приємні винагороди!
  5. Проявіть ініціативу. Не чекайте, поки людина першою встановить візуальний контакт. Якщо ви потрапили до незнайомої компанії, виберіть когось, з ким хочете поспілкуватися, і переведіть погляд на нього, супроводжуючи цю дію доброзичливою усмішкою. Головне — не перестарайтеся. Не потрібно спопеляти людину поглядом, якщо вона не звертає на вас увагу. У такому разі краще переключиться на того, хто виглядає більш дружелюбно та відкрито.
  6. Використовуйте правило 50/70. У статті Університету штату Мічиган сказано, що хорошим варіантом для підтримки комфортної обстановки може стати наступна рекомендація: намагайтеся підтримувати зоровий контакт 50% часу, коли кажете, і 70% — коли слухаєте. Тільки не намагайтеся підрахувати приблизну кількість відсотків під час розмови — це лише відволікатиме вас і не дасть ніякої користі. Довіртеся інтуїції і почуттям, нагадавши собі про правило 50/70 до вступу в діалог.
  7. Не відводьте погляд униз, коли когось слухаєте. Якщо ви розумієте, що тримати зоровий контакт стає некомфортно, відведіть погляд убік. Такий жест покаже, що ви обробляєте отриману інформацію чи намагаєтесь згадати щось важливе. Якщо ви вирішите опустити погляд вниз — це означатиме, що вам дискомфортно чи нецікаво.

Дотримуйтесь рекомендацій і пам'ятайте, що правильне встановлення зорового контакту — супер-важливий елемент для якісного, комфортного нетворкінгу і просто повсякденного спілкування.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: