1. Виноград в Іспанії

Щоб рік був щасливим, мешканці Іспанії повинні з'їсти рівно опівночі 12 виноградинок, по одній за кожен удар годинника. Не виключено, що цю традицію вигадали колись власники виноградників, щоби розпродати великий урожай.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

2. Джек-стрибунець в Америці
«Джек-стрибунець» – традиційна страва південних штатів США. Воно складається з тушкованих бобів зі свининою та рясним додаванням зелених овочів, таких як солодкий перець та корінь селери. Доповнюється така страва кукурудзяним хлібом, який символізує золото. Інші інгредієнти тут також не просто так. Чорноока квасоля означає монети, а зелень - колір грошей.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

3. Тамалес в Мексиці
Тамалес, кукурудзяне тісто, фаршироване м'ясом, сиром та іншими смачними добавками і загорнуте в банановий лист або кукурудзяне лушпиння, яке подають в особливих випадках у Мексиці. Зазвичай страву готують на пару, а перед їжею лист, звісно, знімають. Напередодні Нового року тамалес можна зустріти і в ресторані, і на лотках вуличних торговців.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

4. Олієболлен в Нідерландах
У Нідерландах смажені масляні кульки або олієболен продаються на вуличних візках і традиційно вживаються напередодні Нового року і на спеціальних святкових ярмарках. «Олійні кульки» готують з додаванням ягод смородини або родзинок і смажать у киплячому маслі, а потім посипають цукровою пудрою. В Амстердамі зверніть увагу на Oliebollenkraams, маленькі тимчасові кіоски або трейлери на вулиці, що продають пакети гарячого смаженого oliebollen.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

5. Поросята з марципану в Австрії та Німеччині
Австрійські гуляки п'ють пунш із червоного вина з корицею та спеціями, їдять на обід порося і прикрашають стіл маленькими поросятами з марципану, які називають «марципаншвайном». Свині удачі або Glücksschwein є звичайним подарунком як в Австрії, так і в Німеччині.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

6. Локшина соба в Японії
У японських сім'ях сім'ї їдять гречану локшину соба, або тошикоси соба, опівночі напередодні Нового року, щоб попрощатися з минулим роком і привітати наступаючий. Традиція походить від 17 століття, а довга локшина символізує довголіття та процвітання.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

7. Ковбаса з чечевицею в Італії
Італійці відзначають напередодні Нового року з La Festa di San Silvestro, часто починаючи з традиційного  ковбасою та сочевицею, яка, як кажуть, приносить удачу і символізує багатство. Трапеза завершується кульками із смаженого тіста в меді та цукровій пудрі та келихом просік.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

8. Маринований оселедець у Польщі та Скандинавії
Через сріблястий колір багато людей у Польщі та Скандинавії їдять мариноване оселедець рівно опівночі, щоб рік був процвітаючим і щедрим. Одні їдять мариноване оселедець у вершковому соусі, інші - з цибулею. У Польщі, маринований оселедець, називається Sledzie Marynowane. Її готують, вимочуючи солону рибу 24 години у воді, а потім кладуть шматки оселедця в банку з цибулею запашним перцем, цукром і білим оцтом. Скандинави часто включають оселедець у святковий шведський стіл разом з копченою та маринованою рибою, паштетом та фрикадельками.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

9. Крансеказі в Данії і Норвегії
Крансекаге являє собою солодку вежу, що складається з безлічі концентричних кілець, покладених один на одного. Торт готується з використанням марципану, часто з пляшкою вина або аквавіта в центрі, і може бути прикрашений орнаментом, прапорцями і крекерами.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

10. Королівський пиріг у багатьох країнах світу
Традиція новорічного пирога існує у багатьох культурах. У греків є Vasilopita, у французів - gateau або galette des rois. У мексиканців є Рошка-де-Рейєс, а у болгар - баниця. Більшість таких пирогів їдять опівночі напередодні Нового року. У випічку кладуть золоту монету або фігурку, яка символізує благополучний рік для того, хто знайде її у своєму шматочку.