Судячи з масованих атак РФ українських міст та інфраструктурних об'єктів, можна припустити, що опалювальний сезон цієї зими буде складним. Про це також говорять представники влади та закликають українців утеплювати квартири та будинки, а також запасатися теплими речами. Крім термобілизни гарною покупкою стане спальник. Як вибрати спальник для дому — читайте на Ivona.

Як вибрати спальник для будинку: головні критерії

При виборі спальника варто звертати увагу на співвідношення трьох критеріїв: вага, ціна та температура. Причому вага для спальника для дому не відіграє великої ролі, оскільки вам її не доведеться носити із собою. Якщо ви надалі плануєте використовувати спальник у походах, тоді доведеться заплатити більше за легший спальник. Ціна, як відомо, залежить від якості та ваги спальника.

Також потрібно звернути увагу на тип спальника: ковдру чи кокон. Для домашнього використання, тим більше, якщо ви збираєтеся спати не одні підійде спальник "ковдра", в той час як кокон краще тримає тепло.

via GIFER

Спальник: який матеріал утеплювача вибрати

Утеплювачі у спальниках бувають двох видів: синтепон та пух. Синтепоновий спальник не дуже теплий і важкий, проте не боїться вологи. Пуховий спальник у порівнянні з синтепоновим – найкращий для домашнього використання. До речі, важливо звертати увагу на термостійкість пуху (на спальниках ви знайдете цифри 600+ чи 800). Чим більша термостійкість, тим тепліше спатиме.

Для тих, хто дивиться у бік синтепонових спальників, важливо врахувати деякі характеристики. Мандрівник та організаторів походів у гори Тарас Жовтий зазначає, що не варто купувати найпростіший синтепоновий спальник, оскільки він насправді не зігріє. Краще доглянути спальники на холофайбері, холофкорі, прималефті та інших, які завдяки своїй структурі зігрівають краще.

Спальник: температура та розмір

Спальник варто вибирати під свої параметри, тому що якщо ви оберете більший - врахуйте, що доведеться обігрівати додаткову площу. Також, при виборі спальника, зверніть увагу на температурні режими. На спальнику може бути вказано кілька цифр і показників: температура комфорту (це нижня температура, при якій ви можете комфортно спати 8 годин), температура ліміту (це нижня температура, при якій ви можете спати згорнувшись клубочком) і температура екстриму (це нижня температура, при якій ви не отримаєте обмороження).

Ціни на спальники у 2022 році

Якісний, гарний спальник коштує чималих грошей. Так, спальник крайньої лінії температури комфорту -35 градусів може обійтися в 40-50 тис. грн. У той же час, якщо її знизити до -12, доведеться заплатити 15-20 тис. грн.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: