В Україні вже півроку триває широкомасштабне вторгнення, на війні часті випадки поранень та смертей. Ivona розібралася, хто із родичів загиблого військового може отримати допомогу, в якому разі та розмірі.

Кабінет міністрів України роз'яснив, хто може отримати пенсію зі втрати коримільця. Так, матеріальна допомога призначається недієздатним членам сім'ї, які перебували на утриманні годувальника:

  • Чоловік, дружина, батьки військового, якщо вони є особами з інвалідністю або перебувають на пенсії
  • Неповнолітні діти, діти-сироти віком до 23 років, діти старшого віку з інвалідністю
  • Чоловік, дружина, батьки, дідусі, бабусі військовослужбовця, якщо вони виховують дитину чи дітей загиблого віком до 8 років.

Розмір фінансової допомоги:

  • Якщо військовослужбовець загинув на фронті, можна отримати до 70% його зарплати на одного члена сім'ї, якщо двоє рідних – 50% кожен.
  • Якщо військовослужбовець загинув не в бою, а внаслідок нещасного випадку чи випадкової хвороби – 30%.

Як оформити пенсію у разі втрати годувальника:

  1. Подати заяву до пенсійного фонду чи через онлайн-сервіс.
  2. Надати документи: ІПН, свідоцтво про народження або паспорт людини, якій призначається пенсія, документи, що підтверджують родинні зв'язки з годувальником, свідоцтво про смерть годувальника, документ про перебування членів сім'ї на утриманні годувальника. Також потрібно подати документ від військової установи з датою смерті та причиною.

Зазначимо, що пенсія також призначається, якщо військовослужбовець загинув через три місяці звільнення зі служби чи пізніше, але через поранення, контузію, отриману на фронті.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: