31 серпня 1997 року в британській королівській родині сталася трагедія. Перша дружина принца Чарльза та мама принца Вільяма та принца Гаррі, принцеса Діана загинула в Парижі в автомобільній катастрофі. На момент аварії Леді Ді було всього 36 років.

З нагоди річниці загибелі однієї з найбільших жінок у британській та світовій історії Ivona зібрала добірку маловідомих фактів із життя "Королеви сердець".

  • Читайте також: Кейт Миддлтон покидает Кенсингтонский дворец: В чем причина

    У березні 2021 року стало відомо, що журналіст Мартін Башир у 1996 році підробляв документи, щоб “витягнути” з Діани відверті подробиці її особистого життя з принцом Чарльзом для скандального інтерв'ю. Башир нібито надав Леді Ді довідку про те, що нянька її синів Тіггі Лег-Бурк була вагітна від її чоловіка і зробила аборт. Також він казав принцесі, що Чарльз разом з Тіггі таємно їздив у подорож. Через 5 місяців телеканал BBC, на якому вийшло інтерв'ю з Діаною, заявив, що хоче виплатити членам королівської родини компенсацію у розмірі 1,5 млн. фунтів стерлінгів (близько 55,5 млн. гривень).
  • Діана була четвертою дитиною у родині Френсіс Шанд Кідд та Джона Спенсера. Принцеса мала дві сестри - Сара і Джейн, а також молодший брат Чарльз. Ще один брат Джон помер за кілька годин після народження. Батьки Діани розлучилися, коли їй було лише 7 років.
  • Діана навчалася вдома до 9 років. Пізніше вона стала відвідувати школу в Рідлсворт-Холл у Норфолку, а у 12-річному віці її відправили до школи-інтернату West Heatsh Schooul.
  • Незважаючи на своє почесне походження (батько Діани був восьмим графом Спенсер і носив титул віконта Елторпа), майбутня принцеса не боялася брудної роботи. До весілля з Чарльзом вона заробляла на життя пранням білизни, а також працювала нянею та вихователькою у дитячому садку.

Весілля принца Чарльза та Діани Спенсер
Весілля принца Чарльза та Діани Спенсер
Getty Images

  • Бабуся принцеси Діани по материнській лінії Рут Рош, леді Фермою, була фрейліною королеви-матері Єлизавети. Жінки були дуже дружні. Друга бабуся Діани також служила при дворі. Графіня Синтія Спенсер була призначена жінкою у спальні королеви Єлизавети у 1937 році. Вона продовжувала виконувати цю роль після того, як Єлизавета стала королевою-матір'ю в 1952 році, і залишалася на цій посаді аж до своєї смерті.
  • У дитинстві Діана мріяла стати професійною балериною, проте здійснити цю мрію їй завадило зростання (зростання Діани – 178 см).

Принцеса Діана
Принцеса Діана
Getty Images

  • Принц Чарльз спочатку зустрічався зі старшою сестрою Діани – Сарою.
  • Принц Чарльз та принцеса Діана були далекими родичами. Подружжя припадало одне одному 16-юрідними братом і сестрою.

Заручини принца Чарльза та Діани Спенсер
Заручини принца Чарльза та Діани Спенсер
Getty Images

  • Перед весіллям Леді Ді бачилася з майбутнім чоловіком лише 12 разів.
  • Шлейф весільної сукні "Королеви сердець" був довжиною близько 8 метрів. Що є рекордом серед усіх весільних суконь принцес.

Смерть принцеси Діани
Смерть принцеси Діани
Getty Images

  • Діана змінила весільну клятву. Замість обіцянки "коритися" чоловікові принцеса заприсяглася "любити його, втішати, почитати і оберігати, у хворобі і в здоров'ї".
  • Діана була першою із монаршої родини, хто народив у лікарні.

Принцеса Діана, принц Чарльз та новонароджений принц Вільям
Принцеса Діана, принц Чарльз та новонароджений принц Вільям
Getty Images

  • Леді Ді любила пісні шведської поп-групи ABBA.
  • Читайте також: Пластический хирург назвал имя самой красивой монаршей особи

    Діані приписували романи з охоронцем Баррі Маннакі, інструктором з верхової їзди Джеймсом Хьюїттом, офіцером кавалерії Девідом Уотерхаузом, автодилером Джеймсом Гілбі, арт-ділером, арт-ділером продюсером та мільярдером Доді Аль-Файєдом.
  • Діана похована на маленькому острові у сімейному маєтку Спенсерів Елторп у Нортгемптонширі.

Принцеса Діана з чоловіком та синами
Принцеса Діана з чоловіком та синами
Getty Images

Принцеса Діана часто говорила, що залишиться у пам'яті людей вічно молодий. Вона боялася старості, і останні роки життя часто відвідувала магів і астрологів.

Вам буде цікаво почитати на Ivona: