Через тиждень після перших повідомлень про те, що організатори Євробачення хочуть перенести наступний конкурс із України до іншої країни, з'явилася офіційна заява Європейського мовного союзу (ЄМС).

Читайте також: Хто придбав кубок Kalush Orchestra з Євробачення за 900 тисяч доларів

На офіційному сайті Євробачення йдеться про те, що ЄМС розуміє розчарування, викликане оголошенням про те, що конкурс не може бути проведений у країні-переможниці. Проте керівництво мовного союзу було змушене прийняти таке рішення, щоб забезпечити виконання умов, які гарантують безпеку всіх, хто працює та бере участь у заході.

Зазвичай для роботи на конкурсі пісні Євробачення акредитовано не менше 10 000 осіб, враховующи знімальну групу, співробітників та журналістів. Очікується, що на захід приїде ще 30 000 фанатів з усього світу. Їхній добробут — наша головна турбота. Тому вкрай важливо, щоб рішення щодо такої складної телевізійної події у прямому ефірі ухвалювалися професіоналами в галузі мовлення і не ставали політизованими», — повідомляється у заяві.

ЄМС додав, що у правилах конкурсу чітко зазначено, що захід може бути перенесений до іншої країни у форс-мажорних ситуаціях, таких як війна, що триває. Організатори Євробачення звернулися за консультацією до стороннього експерта з безпеки та разом з ним дійшли висновку, що є високий ризик події з масовими жертвами (ризик повітряних нальотів/атак з літаків або атак з використанням безпілотників або ракет, які можуть призвести до значних жертв).

Також ЄВС пояснив, чому відмовився від ідеї провести конкурс в одному із міст, що знаходиться на кордоні України із сусідніми «дружніми» державами.

«Що стосується можливості проведення конкурсу у прикордонному районі неподалік сусідньої країни, то технічні характеристики запропонованих місць проведення та відсутність необхідної навколишньої інфраструктури не відповідають вимогам Євробачення», — поділилися у заяві.

Нагадаємо, що раніше з'явилася інформація, що конкурс пройде у Великобританії, тому що ця країна посіла друге місце на Євробаченні-2022. Однак у заяві ЄВС йдеться, що поки що не визначилися з країною, яка стане господаркою наступного конкурсу.

«ЄМС із жалем ухвалило рішення про перенесення заходу в іншу країну і продовжить обговорення питання щодо пошуку відповідного місця для проведення Євробачення наступного року», — йдеться у кінці заяви.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: