Читайте також: Як повернутися в українську школу: відповідає експерт

  Війна в Україні продовжує кидати нам виклики. Один з них стосується української освіти. За таких екстремальних умов неможливо проводити Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Тому Міністерство освіти та наук України запропонувало альтернативу.

Нею може стати Національний мультипредметний тест (НМТ). Міністерство вже ініціювало підготовку законопроекту, завдяки якому стане можливим провести НМТ в рамках вступної кампанії 2023 року.

Як може проходити НМТ

Планується, що у 2023 році НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки. 

Обов’язковий буде складатися з чотирьох предметів:

  • української мови, 
  • математики, 
  •  історії України, 
  • однієї з іноземних мов (на вибір вступників будуть запропоновані англійська, французька, німецька та іспанська мова). 

В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. 

За словами Міністра, вдосконалена версія НМТ враховуватиме побажання випускників, яких під час навчання диференціювали за рівнем вивчення різних предметів (хімія, біологія, іноземні мови тощо).

Тестові завдання НМТ укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів.

Також передбачається, що основний блок НМТ буде відбуватися протягом одного дня із перервою. 

«Спочатку учасники будуть упродовж 90 хвилин виконувати завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин і буде проводитися в інший день», – зазначив Сергій Шкарлет.

Коли відбудеться тестування

Реєстрація для участі в НМТ заплановано провести у квітні. Сам тест буде проходити у червні – липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій. У додатковій сесії зможуть узяти участь вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії. Таблиці переведення тестових балів у шкалу 100-200 будуть оприлюднені заздалегідь.

Замість ЗНО може бути національний мультипредметний тест
Замість ЗНО може бути національний мультипредметний тест

Особливості вступної кампанії 2023

НМТ може бути проведено в Україні та в окремих іноземних країнах. Рішення про проведення НМТ за кордоном та можливий перелік країн прийматиметься навесні з урахуванням воєнно-політичної ситуації.

«Звичайно, що для вступу можуть бути використані як результати національного мультипредметного тесту 2023 року, так і результати НМТ 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2020-2021 років», – роз'яснив Міністр.

Вступники на спеціальності, для яких передбачено творчий конкурс, будуть вступати за результатами НМТ та творчого конкурсу.

Без НМТ можна буде вступити на контракт на спеціальності, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій). Така можливість передбачена і для вступників на основі здобутого освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра або освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, або освітнього ступеня молодшого бакалавра.

Приймання на навчання за державним замовленням до вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти буде проведено за власними Правилами прийому без додержання більшості вимог загального Порядку прийому, як і в 2022 році.

Вам також буде цікаво почитати:

Как успокоить ребенка во время сирены: песня "Крокуй до укриття"

Во что играть в темноте: 30 идей от психологии