Очі відображають наш настрій, стан і вік. Під час спілкування вони найбільше привертають увагу співрозмовника. Тож коли є певні недоліки в цій ділянці: навислі повіки, мішки, глибокі зморшки – ми почуваємося некомфортно. Однак є ефективне вирішення проблеми – блефаропластика.

Доктор медичних наук, офтальмохірург Оксана Петренко розповіла про блефаропластику. Фото: пресслужба
Доктор медичних наук, офтальмохірург Оксана Петренко розповіла про блефаропластику. Фото: пресслужба

Що воно таке?

У перекладі з грецької «блефаро» означає повіка, а «пластика» – відновлення. Отже, блефаропластика є хірургічним втручанням для відновлення повік. Операція корегує зону навколо очей завдяки видаленню надлишку шкіри, жирових утворень (гриж) та підтягненню м’язів. Як наслідок, змінюється все обличчя: воно має молодший вигляд, очі увиразнюються, їхня форма стає гарнішою, а погляд втрачає похмурості та втоми. 

За призначенням розрізняють естетичну блефаропластику та реконструктивну офтальмопластику. Перша поліпшує зовнішність: усуває мішки, зморшки, набряки та опущення повік. Зазвичай до неї вдаються, щоб приховати свій вік. 

А друга рекомендована людям із рубцевими змінами на повіках, вродженими дефектами або набутим із роками заворотом чи виворотом повік. 

Сучасна хірургія робить дива, тому блефаропластика сьогодні є найпопулярнішою операцією – як у світі, так і в Україні. І тут треба бути дуже обережними у виборі місця для проведення операції.

Чому першість саме за офтальмологічними клініками?

Зараз оперувати повіки, крім пластичних центрів, пропонують навіть косметичні салони. Проте зважайте, що маніпуляції робитимуть у ділянці очей, а це завжди додатковий ризик. Тож, щоб бути впевненими в результаті, обирайте медичний заклад. І не будь-який, а з передовими технологіями та устаткуванням, досвідченими фахівцями та гарними відгуками. І для цього зовсім не потрібно їхати кудись за кордон.

В українських клініках із високотехнологічним обладнанням можна зробити різноманітні офтальмопластичні операції з мінімальним ризиком ускладнень і зі швидким реабілітаційним періодом. 

Однак я все ж рекомендую звертатися до офтальмологічних закладів. Поясню чому. Наприклад, в наших медичних центрах «Новий Зір» оперують лікарі, доктори чи кандидати меднаук, що мають великий досвід саме в хірургії ока – 20–30 років. А в пластиці вправність спеціаліста безпосередньо впливає на кінцеву естетику й здоров’я пацієнта. Так, у результаті корекції верхньої повіки недосвідченим фахівцем, ваші очі можуть неповністю заплющуватися, що призведе до пересихання рогівки. У висококваліфікованого офтальмохірурга такого не станеться. У цьому, зокрема, й перевага клінік «Новий Зір» – там працюють експерти, авторські методики яких забезпечують досконалий результат без ускладнень.

Що вирішує блефаропластика

Для верхніх повік операція призначається у таких випадках: 

  • вони мішкуваті чи сильно нависають над очима
  • складки шкіри заважають периферійному зору
  • у разі птозу, коли одна повіка значно нижче іншої.

Для нижніх: 

  • є складки обвислої шкіри
  • мішки, набряки під очима, грижі
  • виражена асиметрія й інші дефекти, наприклад заворот чи виверт повік.

Блефаропластику можна робити разом із підтягуванням брів. А це означає, що наркоз ви отримаєте лише раз плюс буде загальний реабілітаційний період, тож не доведеться двічі терпіти загоєння і відновлення шкіри.

Хочу зауважити, що операція розв’язує не лише косметичні проблеми. Якщо верхня повіка надмірно затуляла око, є ймовірність, що після блефаропластики покращиться і зір.

Як усе відбувається

Спочатку проводиться консультація: очі й повіки сфотографують у різних ракурсах для прогнозування результату. У клініці вам перевірять зір, виміряють внутрішньоочний тиск. А окулопластичний хірург запитає про попередні операції та специфічні захворювання: сухість очей, глаукому, алергію, діабет, проблеми з кровообігом або щитоподібною залозою. А ще занотує, які ліки, вітаміни, бади ви приймаєте, чи вживаєте алкоголь та курите. За потреби лікар призначить передопераційне лікування.

Для корекції верхніх повік хірург робить розмітку, а потім видаляє зайву шкіру й накладає косметичний шов. Блефаропластика нижніх повік технічно складніша: спершу працюють з  жировими грижами, далі перерозподіляють м’язи та видаляють обвислу шкіру.

Відновлення й застереження після операції

Реабілітаційний період після естетичної блефаропластики за умови застосування високотехнологічного інструментарію: мікроскопів, радіохвильових чи квантових ножів, триватиме тиждень-півтора.

У разі реконструктивної пластики все залежатиме від обсягу, який потрібно виконати в конкретного пацієнта.

Щоб відновлення відбувалося без ускладнень, лікар порекомендує уникати потрапляння на шкіру сонячного проміння, аби рубець не пігментувався, 10 днів не робити фізичних вправ, не курити, не відвідувати сауну та басейн.

А вже за два місяці ви милуватиметеся власним зображенням у дзеркалі й відчуватимете себе впевнено та комфортно.

Автор тексту: Оксана Петренко, доктор медичних наук, офтальмохірург медичного центру «Новий Зір» у Києві


Вам будет интересно почитать на Ivona: